Προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με μία έκδοση έστω και περιορισμένης…ισχύος (έως 3 δισ. ευρώ) και για τον σκοπό αυτόν υπάρχουν ήδη συζητήσεις με χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Η παραπάνω ατζέντα αναμένεται να τεθεί και κατά τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα που θα πραγματοποιήσει την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Pierre Moscovici. Ο Γάλλος επίτροπος αποδέχθηκε μία πρόσκληση να μιλήσει ενώπιον του Ελληνογαλλικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Αθήνα. Επί τη ευκαιρία ο Pierre Moscovici θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι.

Τα σενάρια εξόδου

Όλα τα σενάρια χρηματοδότησης της χώρας μέσα στο 2019 περιλαμβάνονται στο πλάνο χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Οικονομικών και όλα περιλαμβάνουν έκδοση ομολόγων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σπαστά.

Για το πλάνο χρηματοδότησης της χώρας (9,2 δισ. ευρώ οι ανάγκες για το 2019) προβλέπονται/εξετάζονται 3 σενάρια:

– Έκδοση 3 δισ. ευρώ ομολόγων, 5 δισ. ευρώ αφαίρεση από το απόθεμα και 1,2 δισ. ευρώ ANFA

– Έκδοση 5 δισ. ευρώ ομολόγων, 2,4 δισ. ευρώ αφαίρεση από το απόθεμα και 1,2 δισ. ευρώ ANFA

– Έκδοση 7 δισ. ευρώ ομολόγων, 1,1 δισ. ευρώ αφαίρεση από το απόθεμα και 1,2 δισ. ευρώ ANFA.

Στα δύο τελευταία σενάρια προβλέπεται και 1,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Επισκέψεις

Μέσα στο επόμενο διάστημα, τόσο η επίσκεψη ξένων αξιωματούχων (εκτός της Merkel που ήρθε στην Αθήνα και του Moscovici που αναμένεται) στη χώρα μας όσο και η έλευση των θεσμών (τέλη Γενάρη) μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά ως προς το εγχείρημα αυτό. Θετικές εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για μια πιλοτική έξοδο στις αγορές την οποία σε κάθε περίπτωση την έχει ανάγκη.

Η εξόφληση μέρους των ακριβών δανείων που έχει η χώρα απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση ώστε να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους./IBNA