Προσωρινή “λήξη συναγερμού” στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην Αθήνα

Προσωρινή “λήξη συναγερμού” στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην Αθήνα

“Λήξη συναγερμού” για την κυβερνητική κρίση στην Αθήνα, τουλάχιστον προς ώρας, σήμανε η απόφαση του κυβερνητικού εταίρου του Αλ. Τσίπρα να μην θέσει θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης εν αναμονή της τελικής κατάληξης της ψηφοφορίας επί των συνταγματικών τροπολογιών στο κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Π. Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του ζήτησε να αναβληθεί το προγραμματισμένο ραντεβού που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Νωρίτερα μέσω Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως μοναδική του διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιδίως το ζήτημα του ονόματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Καμμένος διαφωνεί με την χρήση του όρου “Μακεδονία” έχοντας προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες την αποχώρηση του από την κυβερνητική πλειοψηφία σε περίπτωση που έρθει στην Αθήνα προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίτερα, είχε συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ όπου από τους επτά βουλευτές και υπουργούς μόνον οι δυο- μαζί με τον ίδιο τρείς- στήριξαν την πρόταση του επικεφαλής του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση, καταψήφιση της Συμφωνίας και ψήφο κατά συνείδηση σε περίπτωση ζητήματος εμπιστοσύνης. Ασαφές παραμένει το τι στάση θα κρατήσει εν τέλει ο Π. Καμμένος όταν η Συμφωνία έλθει προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση η ρήξη με την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι δεδομένη.

Το αποτέλεσμα στα Σκόπια αναμένει η Αθήνα

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην πΓΔ της Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας αναμένει στο ακουστικό του προκειμένου να τηλεφωνήσει στον Zoran Zaev όταν ολοκληρωθεί θετικά η ψηφοφορία ώστε να ενημερωθεί για τις τελικές αλλαγές και την ακριβή ημερομηνία που αυτές θα κοινοποιηθούν στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Από εκεί και πέρα, χωρίς να χαθεί χρόνος, άμεσα θα διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να εκκινήσει η  διαδικασία κύρωσης.

Ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για “αυτοεξευτελισμό” ενώ νωρίτερα στον κοινοβούλιο αποχώρησαν από την αρμόδια επιτροπή όπου παρείχε ενημέρωση ο Π. Καμμένος, θέτοντας θέμα νομιμοποίησης, χαρακτηρίζοντας τον “υπουργό εν αποδρομή”./ΙΒΝΑ