Νέα εμπορική συμφωνία  Σερβίας-Τουρκίας

Νέα εμπορική συμφωνία  Σερβίας-Τουρκίας

Η νέα εμπορική συμφωνία Σερβίας – Τουρκίας επικυρώθηκε χθες από το τουρκικό κοινοβούλιο και από σήμερα τίθεται σε ισχύ.  Η νέα αυτή συμφωνία δίνει την δυνατότητα στη Σερβία να τριπλασιάσει την εξαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων που θα εισάγονται ατελώς στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου Rasim Ljajic από φέτος θα ισχύσει για την Σερβία  καθεστώς ελεύθερου εμπορίου στις συναλλαγές με την Τουρκία κυρίως για αγροτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο η εισαγωγή, ατελώς, ετησίως 5000 τόνων βοδινού κρέατος, 35000 τόνων ηλιέλαιου, 15000 τόνων ηλιόσπορων, 5000 τόνων σόγιας, 1000 τόνων ζωοτροφών και 500 τόνων αρτοσκευάσματα. Ο Σέρβος υπουργός ανέφερε επίσης ότι παραμένει η ατέλεια για τα όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα όπως προέβλεπε η προηγούμενη εμπορική συμφωνία του 2009.

Ο Rasim Ljajic εκτίμησε ότι η νέα εμπορική συμφωνία με την Τουρκία θα δώσει νέα ώθηση στις εξαγωγές σερβικών προϊόντων με δεδομένο ότι διευρύνθηκε η λίστα των προϊόντων ενώ τριπλασιάστηκαν και οι ποσότητες για όσα ήδη ίσχυε το καθεστώς ατέλειας. Οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας – Σερβίας το 2018 έφτασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Rasim Ljajic ανακοίνωσε, επίσης,  ότι ολοκληρώνονται και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρω-ασιατική Ένωση (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Κιργιστάν)  για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η οποία, πιθανότατα, θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη Putin στο Βελιγράδι στις 17 Ιανουαρίου./IBNA