Η Τουρκία «ψηφίζει» αιολική και φτιάχνει εργοστάσιο ανεμογεννητριών

Η Τουρκία «ψηφίζει» αιολική και φτιάχνει εργοστάσιο ανεμογεννητριών

Ραγδαία είναι το τελευταίο διάστημα η ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στα αιολικά πάρκα στην Τουρκία.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί στα 8GW με την προσθήκη 600 MW το 2019, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης εταιρειών αιολικής ενέργειας της χώρας (Turkish Wind Energy Association – TUREB), Mustafa Serdar Ataseven.

Σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Mustafa Serdar Ataseven, δήλωσε ότι η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε το 2018 παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης μέσα στο 2019.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως η συνολική ισχύς του κλάδου ανήλθε στα 7.400 MW στα τέλη του 2018.

Το 2019, σύμφωνα με τον Mustafa Serdar Ataseven, έτος προετοιμασίας, εγκατάστασης και κατασκευής νέων έργων αιολικής ενέργειας, ορισμένα εκ των οποίων έχουν λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ήδη από το 2017.

Τα εν λόγω έργα αφορούν κυρίως την περιοχή του Μαρμαρά και την περιοχή της Σεβάστειας, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η περιοχή του Εσκισεχίρ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επικείμενη ανέγερση εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, το οποίο στόχο θα έχει να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια αλλά και διεθνή ζήτηση.

Μια κοινοπραξία της Siemens Gamesa, της Turkerler και της Kalyon κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό για την κατασκευή ανεμογεννητριών που θα μπορούν να παράγουν 1.000 MG./IBNA