Η επιστολή του Πομπέο στα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε έφερε τις αναμενόμενες αντιδράσεις

Η επιστολή του Πομπέο στα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε έφερε τις αναμενόμενες αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απέστειλε επιστολή στα μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) προκειμένου να τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν το ετήσιο εθνικό πρόγραμμα, ως ένα σημαντικό βήμα για την πορεία της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υποστήριξαν πρόσφατα τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες της Β-Ε για την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη Συμμετοχή της χώρας (MAP).

“Η δημιουργία και η υποβολή του προγράμματος στις Βρυξέλλες δεν θα προκαθορίσει τη μελλοντική ένταξη της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, αλλά θα επηρεάσει τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα βελτιώσει επίσης την ασφάλεια της χώρας και θα ενισχύσει τη διαδικασία μεταρρύθμισης, ως μέρος των προσδοκιών για την επίτευξη του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ”, τόνισε ο Πομπέο στην επιστολή.

Πρόσθεσε δε ότι η επιθυμία της Β-Ε να συμμετάσχει στη Συμμαχία εκφράστηκε σαφώς μέσω της εξωτερικής πολιτικής της και ότι κατανοεί τις ανησυχίες στο πλαίσιο της Προεδρίας ότι η πιο ενεργή συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι η Σερβία έχει ένα σημαντικό επίπεδο συνεργασίας με τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων κοινών ασκήσεων που στοχεύουν στην αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ αυτής και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει λόγος, όπως αναφέρει στην επιστολή, γιατί η Β-Ε να μην έχει κι αυτή  μία τέτοια στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Οι αντιδράσεις των μελών της Προεδρίας ήταν οι αναμενόμενες – δύο από τα μέλη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιστολή και ένα τάχτηκε ενάντια σε κάθε στενότερη σχέση με τη Συμμαχία. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι ο Šefik Džaferović (Βόσνιος) και ο Željko Komšić (Κροάτης) επιθυμούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και ο Milorad Dodik (Σέρβος) δεν είναι διατεθειμένος να εγκρίνει κάτι τέτοιο.

Ο Džaferović είπε ότι οι απόψεις που εκφράζονται στην επιστολή είναι συμβατές με τους κύριους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Β-Ε, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν από τις προηγούμενες αποφάσεις της Προεδρίας, τον νόμο για την άμυνα και τη Στρατηγική Εξωτερική Πολιτική του Κράτους.

“Χαιρετίζω επίσης τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ότι η Β-Ε έχει στρατηγική σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα καθώς και την εκφρασμένη επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη Β-Ε, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων των λαών και των πολιτών στη χώρα μας”, δήλωσε ο Džaferović. Ο Komšić, από τη μεριά του, δήλωσε ότι η επιστολή πρέπει να θεωρηθεί ως περαιτέρω κίνητρο και σαν μία προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές της δραστηριότητες σε όλες τις πτυχές της ζωής.

“Η Β-Ε και τα θεσμικά της όργανα έχουν εκφράσει νωρίτερα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης μέσω σχετικών νόμων και στρατηγικών και θα επιμείνουμε στη συνέχιση της διαδικασίας. Είναι σαφές ότι η Β-Ε ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια δημοκρατικών και πλουραλιστικών κρατών που συγκεντρώνονται γύρω από κοινές αξίες και συμφέροντα που εκφράζονται μέσω των θεσμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός να πάρουμε τη θέση μας σε αυτήν την οικογένεια, διότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση”, δήλωσε ο Komšić σε γραπτή δήλωση προς τα ΜΜΕ.

Ο Dodik τόνισε ότι η θέση της Δημοκρατίας Σέρπσκα για στρατιωτική ουδετερότητα και μη ένταξη σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία είναι αμετάκλητη. Πρόσθεσε δε ότι η ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στη Β-Ε ήταν συνεχής.

“Προσπαθούν να βρουν κάτι για να κρατηθούν, αλλά πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι η θέση μας είναι οριστική. Η Δημοκρατία Σέρπσκα είναι υπέρ της στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν συμμετέχει σε καμία στρατιωτική συμμαχία”, δήλωσε ο Ντόντικ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αναμένει δε ότι οι Σέρβοι εκπρόσωποι στο Συμβούλιο των Υπουργών θα παραμείνουν αφοσιωμένοι στο ψήφισμα για τη στρατιωτική ουδετερότητα της Εθνοσυνέλευσης της RS. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, τόνισε, θα ήταν αντίθετη προς τα συμφέροντα της RS και θα έφερνε αυτόν που ενεργούσε με τέτοιο τρόπο να παραβιάζει τις αποφάσεις των υψηλότερων οργάνων της RS.

“Εν πάση περιπτώσει, δεν θα υπάρξουν νέες αποφάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διότι η RS και οι Σέρβοι δεν μπορούν να αποδεχθούν την ιδιότητα μέλους της συμμαχίας για τους λόγους που δώσαμε νωρίτερα, κυρίως επειδή το ΝΑΤΟ μας βομβάρδισε και επειδή εξαιτίας τους υπεστήκαμε σημαντικές απώλειες από πλευράς ανθρώπων και ιδιοκτησίας”, δήλωσε ο Dodik.

Η ενεργοποίηση του MAP για τη Β-Ε είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία διαφωνίας στο κράτος αυτή τη στιγμή. Ο Komšić και ο Džaferović δήλωσαν νωρίτερα ότι δεν θα ψηφίσουν για νέο πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών μέχρις ότου ο Dodik συμφωνήσει με την ενεργοποίηση του MAP./IBNA