Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας με αφορμή την Ημέρα της RS

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας με αφορμή την Ημέρα της RS

Μόλις μία ημέρα μετά τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), στις 9 Ιανουαρίου, στη Μπάνια Λούκα, η πολιτική καταιγίδα εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, έχοντας μάλιστα προκαλέσει διπλωματικό περιστατικό στις σχέσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία.

Βόσνιοι πολιτικοί καταδίκασαν τον εορτασμό ως εκδήλωση που γιορτάζει τις «αντισυνταγματικές διακοπές» μιας από τις δύο οντότητες της Β-Ε. Επιπλέον, ορισμένοι Κροάτες πολιτικοί, όπως το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić, επανέλαβαν τις ίδιες κατηγορίες αναφορικά με τη σερβική αδιαφορία για το Σύνταγμα της Β-Ε και για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και κανείς δεν εξεπλάγη ή περίμενε κάποια διαφορετική αντίδραση.

Το γραφείο του Προέδρου της RS, Željka Cvijanović, προσπάθησε μάλιστα να εξηγήσει το ότι η RS άλλαξε τον νόμο για τις αργίες και κατά συνέπεια η Ημέρα της RS μπορεί να γιορτάζεται χωρίς να παραβιάζει κανένα νόμο, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος.

Η μεγαλύτερη πολιτική αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε αφορούσε την παρουσία σε ορισμένες τελετές εκείνη τη μέρα κροατικών πολιτικών, των Dragan Čović και Vjekoslav Bevanda, ως εκπρόσωπους της Λαϊκής Συνέλευσης της Κροατίας. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους Βόσνιους πολιτικούς ήταν η παρουσία του πρεσβευτή της Κροατίας στη Β-Ε, Ivan Del Vechio, στην επίσημη εκδήλωση που παρατέθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της RS.

Ο Dragan Čović είναι πολιτικός σύμμαχος του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, συνεπώς η παρουσία του στην εκδήλωση δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο. Ο ίδιος και ο Dodik ανακοίνωσαν ήδη τη στενή μελλοντική συνεργασία των κομμάτων που ηγούνται – της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Dodik και της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) του Čović – αλλά είναι ήδη γνωστό εδώ και χρόνια ότι η συνεργασία αυτή διαρκεί ήδη υφίσταται.

Οι Βόσνιοι δεν ενοχλήθηκαν ούτε από την παρουσία του Bevanda, αντιπρόεδρου του HDZ, ή του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Josip Jerković. Αυτό που τους ενόχλησε ωστόσο ήταν η παρουσία του Del Vechio. Πολύ έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, Denis Zvizdić, ο οποίος δήλωσε στο Twitter ότι θα διακόψει όλους τους δεσμούς με τον Del Vechio. Ο Šefik Džaferović, Ο Βόσνιος μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο, καταδίκασε επίσης την παρουσία του Del Vechio στη δεξίωση, προσθέτοντας ότι θα αποφύγει όλες τις προσωπικές επαφές με τον Κροάτη πρεσβευτή.

Η παρουσία των Κροατών εκπροσώπων καταδικάστηκε ακόμη και στην Κροατία, με τον πολιτικό κόσμο εκεί να δηλώνει σύσσωμος την αντίθεσή του στην παρουσία των Κροατών πολιτικών. Η πίεση ήταν μεγάλη με τον Čović να κάνει προσπάθεια να την αποσυμφορήσει, λέγοντας στο Twitter ότι «είναι καιρός να ξεχάσουμε το παρελθόν και να γυρίσουμε τα πρόσωπα προς το κοινό μέλλον».

Ο Del Vechio, από τη μεριά του, είπε στα ΜΜΕ ότι βρισκόταν στη Μπάνια Λούκα για να συναντηθεί με τον Dodik στα περιθώρια της τελετής, όπως είχαν συμφωνήσει νωρίτερα. Αυτό φαίνεται όμως πως δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους προϊσταμένους του ότι δεν υποστηρίζει την Ημέρα της RS, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο στρατηγός του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Slavko Lisica, απονεμήθηκε μετά θάνατον με μετάλλιο στα πλαίσια των εορτασμών. Ο Lisica έχει καταδικαστεί στην Κροατία για εγκλήματα πολέμου και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της δυσαρέσκειας των πολιτικών στην Κροατία, ανεξαρτήτως κόμματος.

Ανεπίσημα, ο Del Vechio κλήθηκε στο Ζάγκρεμπ για διαβουλεύσεις, αλλά η κατάσταση είναι πολύ αβέβαιη, με κάποιες πηγές να προβλέπουν ότι δεν θα επιστρέψει στο Σεράγεβο ως πρεσβευτής.

Όλες αυτές οι διαμάχες, ως είθισται, θα διαρκέσουν για τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια η χώρα θα επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες.

Στα θετικά, ένα καλό που βγήκε από αυτήν την κατάσταση είναι ότι οι πολίτες ανακάλυψαν ότι οι Zvizdić και Čović έχουν λογαριασμό στο Twitter./IBNA

Φωτογραφία: Ο Del Vechio στα αριστερά με τον Dodik