πΓΔΜ: Αύριο θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της Βουλής για τις συνταγματικές τροπολογίες

πΓΔΜ: Αύριο θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της Βουλής για τις συνταγματικές τροπολογίες

Αύριο το μεσημέρι θα συνεχιστεί τελικά η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου της πΓΔ της Μακεδονίας, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνέχιση της συνεδρίασης της Ολομέλειας, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Η συνεδρίαση αυτή της Βουλής σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες ξεκίνησε χθες και σύμφωνα με τον κανονισμό του Σώματος, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 ημέρες (τρεις ημέρες για κάθε μία τροπολογία).

Η μετάθεση για αύριο της σημερινής συνεδρίασης οφείλεται σε διαβουλεύσεις που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Zoran Zaev, ανέφερε σήμερα ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα “BESA” (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ότι αφορά τo άρθρο του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το “BESA” και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από την διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στην χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Nezavisen Vesnik” (μέλος του ομίλου ΙΒΝΑ), η κυβέρνηση του Zoran Zaev, ακόμη και εάν δεν καταφέρει να αποσπάσει τη συναίνεση των δύο βουλευτών του “BESA” για τις συνταγματικές τροπολογίες, θα κατορθώσει τελικά να εξασφαλίσει την διευρυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή και να περάσει τις τροπολογίες του Συντάγμα./IBNA