Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας εάν αποχωρήσει ο Καμμένος

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας εάν αποχωρήσει ο Καμμένος

Ψήφο εμπιστοσύνης θα αναζητήσει από το Ελληνικό κοινοβούλιο ο Αλ. Τσίπρας  στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος αποσυρθεί από την κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Στην ίδια συνέντευξη απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνεχίσει με την λογική της ανοχής, σε αντίθεση με τα όσα διαμηνύονταν από κυβερνητικά στελέχη το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας ότι εαν χαθεί η εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα αλλά πολιτικό ζήτημα, όπως το έθεσε ο Τσίπρας. Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν “απίθανο” το ενδεχόμενο να μην συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 που απαιτείται για την εμπιστοσύνη.

Αύριο το ραντεβού Τσίπρα- Καμμένου

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα και τις εσωτερικές διεργασίες του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όλα συγκλίνουν στο παραπάνω σενάριο. Άλλωστε μόλις σήμερα, μιλώντας στους επικεφαλής των Ενόπλων δυνάμεων στο Συμβούλιο Άμυνας, ο υπουργός Καμμένος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να δήλωσε πως παρίσταται για τελευταία φορά ως υπουργός.

Έτσι, αύριο Παρασκευή, μετά την αποχώρηση της Angela Merkel από την Αθήνα Τσίπρας και Καμμένος θα πραγματοποιήσουν το κρίσιμο ραντεβού που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι συνολικά τρείς από τους επτά βουλευτές του θα τον ακολουθήσουν στην “έξοδο” από την κυβέρνηση με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Εφ’ όσον τα παραπάνω σενάρια επιβεβαιωθούν ο Αλ. Τσίπρας αύριο θα ανακοινώσει πως πρόκειται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, διαδικασία που θα εκκινήσει σε άμεσο χρόνο. Αν και υπήρχαν πληροφορίες αυτό να γίνει ακόμη και αύριο- χρειάζεται τρείς ημέρες για να ολοκληρωθεί- φαίνεται πως η Αθήνα θα περιμένει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας.

Πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης μετά η Συμφωνία των Πρεσπών

Στην συνέχεια, εντός δεκαημέρου και υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Την Κυριακή μάλιστα διοργανώνεται στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση με την συμμετοχή στελεχών και προσωπικοτήτων της αριστεράς, της  κεντροαριστεράς και του λεγόμενου προοδευτικού χώρου στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός με τίτλο “το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”. Μια πρωτοβουλία που για πολλούς στην Ελλάδα ερμηνεύεται ως προάγγελος των διεργασιών και των πολιτικών συνεργασιών του επόμενου διαστήματος./IBNA