Οι λόγοι που ο Πρόεδρος Meta απέρριψε την υποψηφιότητα Cakaj

Οι λόγοι που ο Πρόεδρος Meta απέρριψε την υποψηφιότητα Cakaj

Η μακρά επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρωθυπουργό Edi Rama και την οποία κατέχει το IBNA παρέχει ορισμένα επιχειρήματα γιατί απέρριψε το διορισμό του Gent Cakaj, 28 ετών, Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος κατέχει επίσης αλβανική υπηκοότητα, ως υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Πρώτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι “η θέση του υπουργού για τιε Ευρωπαϊκές και  Εξωτερικές Υποθέσεις είναι μία από τις σημαντικότερες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. τώρα περισσότερο από ποτέ καθώς η χώρα είναι μέλος της Τρόικας του ΟΑΣΕ και όταν σε λιγότερο από ένα χρόνο ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της. Πρόκειται για ιστορικό βήμα και ευθύνη που ξεπερνά τα σύνορα της Αλβανίας και της περιοχής “.

“Εν τω μεταξύ, οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες είναι αποφασιστικής σημασίας επειδή η Αλβανία προχωρά σε μια ζωτική απόφαση: την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2019. Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, με στόχο την ενίσχυση η ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο χώρες αποτελεί επίσης μια άλλη σημαντική εξέλιξη της περιοχής μας “.

Εν τω μεταξύ, ο Meta προσθέτει ότι “επειδή δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς ώστε να δοκιμαστούν οι ικανότητες και οι δεξιότητες του προτεινόμενου υπουργού μπροστά στις σημερινές μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα, πιστεύω ότι το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων από έναν έμπειρο και αποτελεσματικό άνθρωπο που έχει υψηλό αίσθημα κρατικής, εθνικής και διοικητικής ευθύνης και αυτός που έχει επίγνωση του μεγάλου και αποφασιστικού αντίκτυπου που θα έχει στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα τον επόμενο μήνα, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Αλβανίας στον ΟΑΣΕ , η οποία αποτελεί ιστορική ευθύνη για τη χώρα μας “.

Ο πρόεδρος λέει επίσης ότι «το προφίλ του κ. Gent Cakaj, ο οποίος προτάθηκε για τη θέση του υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, σαφώς στερείται πολιτικής, διπλωματικής, διοικητικής και εντυπωσιακής εμπειρίας σε κάθε μεμονωμένο στοιχείο και στο σύνολό του».

Ο πρόεδρος συνέχισε με την κριτική του για το Gent Cakaj:

“Ενώ ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου για τις Ευρωπαϊκές και Εξωτερικές Υποθέσεις, ο κ. Gent Cakaj έδειξε ότι όχι μόνο δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με βασικά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή μας πολιτική είναι απαράδεκτες”.

Εδώ, ο κ. Meta αναφέρει τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Cakaj σχετικά με την ιδέα των συνοριακών προσαρμογών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «είναι αντίθετοι με το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική».

Το Μέτα θεωρεί τις δηλώσεις του κ. Cakaj ως “επικίνδυνες και με απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή και πέραν αυτού” και ότι «είναι αντίθετοι με την περιφερειακή πολιτική του αλβανικού κράτους, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος πιστεύει επίσης ότι “η υποστήριξη, η χορηγία ή η αποτυχία να αντιδράσει αποφασιστικά κατά ιδεών για εδαφικές ανταλλαγές και προσαρμογές συνόρων στην περιοχή αντιπροσωπεύει μια καταστροφική προσέγγιση που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και αντιτίθεται στην υποχρέωση της Αλβανίας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ”. Σύμφωνα με τον Meta, «αυτό εξοντώνει επίσης την αξιοπιστία της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος έχει επίσης εντοπίσει άλλα προβλήματα με τον υποψήφιο του Rama για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

“Ο Gent Cakaj επέδειξε έλλειψη ευθύνης κατά την άσκηση του καθήκοντός του ως αντιπροέδρου για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, παραβλέποντας τους νόμους και τις πράξεις που εγγυώνται την ασφαλή διακίνηση κρατικών διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ορίστηκε υποδιευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να λάβει την υποχρεωτική άδεια ασφαλείας ».

Επιπλέον, o Cakaj συμπλήρωσε την αίτηση υποψηφιότητας στις 3 Ιανουαρίου 2019 (3 ​​ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών).

Ωστόσο, «παραλείποντας να συμπληρώσει το έντυπο αίτησης και παραλείποντας να λάβει πιστοποιητικό διαβάθμισης για την περίοδο από τις 7 Ιουνίου 2018 έως τις 3 Ιανουαρίου 2019, όχι μόνο ο Cakaj έθεσε σε κίνδυνο τις διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούν το κράτος, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά επίσης αγνόησε ανοιχτά σαφή νομική υποχρέωση ».

Εν τω μεταξύ, «το γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο μια μέρα για να εκδώσει άδεια διαβαθμισμένης ασφαλείας στον DSIK για τον κ. Gent Cakaj (04.01.2019), δείχνει σαφώς ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε επείγουσες περιπτώσεις και εναντίον των διαδικασιών και των απαιτήσεων που προβλέπει ο νόμος “Για τις κρατικές διαβαθμισμένες πληροφορίες”.

“Κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίο το Cakaj έχει εκδοθεί για άδεια διαβαθμισμένης ασφαλείας σε μία μόνο ημέρα, δεν εγγυάται την αξιοπιστία των Διαβατηρίων Ασφαλείας που εξέδωσε το Τμήμα Διαβαθμισμένων Πληροφοριών (DSIK)”, σημειώνει ο πρόεδρος.

Ένα άλλο ζήτημα σχετικά με το Cakaj σχετίζεται με το γεγονός ότι έχει ζήσει εδώ και αρκετά χρόνια στο Βέλγιο και την Ουγγαρία και μολονότι ο νόμος το απαιτεί, δεν έγιναν έλεγχοι παρά το γεγονός ότι ο Cakaj διορίστηκε αντιπρόεδρος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος απορρίπτει επίσημα την υποψηφιότητα του Cakaj για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών και δεν αποδέχεται την απόλυση του υπάρχοντος υπουργού, Ditmir Bushati.

Ο πρωθυπουργός Edi Rama πρέπει τώρα είτε να αποδεχθεί την αποκατάσταση του Bushati είτε να προτείνει ένα άλλο πρόσωπο για αυτή τη θέση./IBNA