70.000 πολίτες της Σερβίας θα υποδεχθούν τον Putin στο Βελιγράδι

70.000 πολίτες της Σερβίας θα υποδεχθούν τον Putin στο Βελιγράδι

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin επισκέπτεται στις 17 Ιανουαρίου το Βελιγράδι και σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ θα τον υποδεχθούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Η συγκέντρωση υποδοχής θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα, τον οποίο προτίθεται να επισκεφτεί ο Ρώσος πρόεδρος.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Vecernje Novosti αποκαλύπτει ότι την συγκέντρωση οργανώνουν διάφορες “πατριωτικές οργανώσεις” με την υποστήριξη και την συμβολή του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του Alexandar Vucic. Πηγές από τις γραμμές των οργανωτών ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι πολίτες θα συγκεντρωθούν αρχικά στο κέντρο της πόλης –πλατεία Δημοκρατίας – και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τον ναό του Αγίου Σάββα όπου θα υποδεχθούν τον  Ρώσο ηγέτη. Οι οργανωτές αναφέρουν ότι η συγκέντρωση αυτή δεν θα έχει πολιτικό χαρακτήρα αλλά θα αποτελεί έκφραση της ευγνωμοσύνης του σερβικού λαού προς τον Vladimir Putin για την υποστήριξη που παρέχει στην Σερβίας σε διεθνές επίπεδο. Η εκτίμηση των οργανωτών είναι ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 70000 πολίτες για να υποδεχτούν τον Putin.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα DANAS αποκαλύπτει ότι όλες οι κομματικές οργανώσεις του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) στο εσωτερικό της Σερβίας έλαβαν εντολή από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος στο Βελιγράδι να οργανώσουν την άφιξη πολιτών στην συγκέντρωση υποδοχής του Putin. Σε  κάθε κομματική οργάνωση καθορίζεται μάλιστα και ο αριθμός πολιτών που πρέπει να φέρουν στο Βελιγράδι. Έτσι, από την κομματική οργάνωση του SNS στην πόλη Νις, ζητείται να μεταφέρουν 3000 άτομα ενώ από την πόλη Κραγκούγεβατς 2500 άτομα.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η συγκέντρωση αυτή έχει, πρωτίστως, πολιτικό χαρακτήρα και αποτελεί μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης του Alexandar Vucic, αλλά και αντιπερισπασμού στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει εδώ και δύο μήνες η αντιπολίτευση. Άλλωστε, μία ημέρα πριν την άφιξη του Ρώσου προέδρου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την επέτειο του ενός έτους από την δολοφονία δολοφονίας του ηγέτη των Σέρβων του Κοσσόβου, Oliver Ivanovic. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την πολιτική ηγεσία της Σερβίας ότι υπονομεύει της έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων το Ivanovic./IBNA