Στην Λευκωσία ο Μακρόν για την Ενέργεια

Στην Λευκωσία ο Μακρόν για την Ενέργεια

Την Λευκωσία αναμένεται να επισκεφθεί στα τέλη Ιανουαρίου ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, σε μια προσπάθεια εδραίωσης της παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της εμπλοκής της στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, μέσω της γαλλικής εταιρείας Total.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί και την Αίγυπτο.

Η γαλλική εταιρεία TOTAL διεκδικεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Για τον λόγο αυτό, η «επιθυμία» αυτή θα αποτελέσει μέρος των συνομιλιών που ο Emmanuel Macron αναμένεται να έχει με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο χώρες φαίνεται πως εξετάζουν το πλαίσιο των συμφωνιών που θα χρειαστεί στην συνέχεια να υπογραφούν, γεγονός που θα σημάνει την ενεργοποίηση της συμμετοχής της Total και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Εντός των ημερών στο μεταξύ αναμένεται να ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil στο οικόπεδο 10 και να γίνουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα.

Το γεωτρύπανο Stena Icemax της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum έχει ήδη μετακινηθεί από τον στόχο «Δελφύνη-1» στον δεύτερο στόχο «Γλαύκος-1» πάντοτε εντός του τεμαχίου 10, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωση του το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» ολοκληρώθηκε, ωστόσο από την επίσημη ανακοίνωση τερματισμού εργασιών της πρώτης γεώτρησης απουσιάζουν τα αποτελέσματα, τα οποία το υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία αποφάσισαν να τα δημοσιοποιήσουν με την ολοκλήρωση και της δεύτερης γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1».

Η γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη-1» ολοκληρώθηκε ομαλά, εκτός από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου σε σύστημα του γεωτρύπανου.

Το πλοίο – γεωτρύπανο θα παραμείνει στο στόχο «Γλαύκος-1» μέχρι και τον επόμενο μήνα./ΙΒΝΑ