πΓΔΜ: Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος

πΓΔΜ: Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος

Ξεκίνησε σήμερα και συνεχίζεται αύριο η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Zoran Zaev, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev, μιλώντας το απόγευμα στη συνεδρίαση της Βουλής, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν την τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και η χώρα να καταστεί το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Zoran Zaev σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιλύεται ένα πρόβλημα το οποίο κρατά καθηλωμένη τη χώρα επί 27 ολόκληρα χρόνια, ενώ ισχυρίστηκε ότι με τη συμφωνία, η χώρα του διαφυλάττει την «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». Πρόσθεσε, ότι με το που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, η χώρα θα φέρει νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα αναγνωρίζεται απ΄ όλο τον κόσμο.

Από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος απέχουν οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συζήτηση στη Βουλή της πΓΔ Μακεδονίας επί των τροπολογιών του Συντάγματος θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι.

Για την έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος της  πΓΔ της Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Κυβερνητικές πηγές της πΓΔ της Μακεδονίας ανέφεραν ότι η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας και του σχετικού εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, ενώ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση του Zoran Zaev θα εξασφαλίσει στη Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, αυτή τη στιγμή η πρόταση της κυβέρνησης Zaev για την τροποποίηση του Συντάγματος στηρίζεται από 79  βουλευτές και υπολείπεται ένας ακόμη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων./ΙΒΝΑ