Αθήνα: Την Παρασκευή οι αποφάσεις και εξελίξεις

Αθήνα: Την Παρασκευή οι αποφάσεις και εξελίξεις

Για την Παρασκευή μεταφέρθηκε το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού εθνικής Άμυνας καθώς θεωρήθηκε σκόπιμα η Αθήνα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Στο μεταξύ, τον προσανατολισμό της κυβέρνησης θα παρουσιάσει απόψε με τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, όπου αναμένεται να κανει λόγο για την ανάγκη προοδευτικής συμπαράταξης στην Ελλάδα για την στήριξη των θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών της Αθήνας. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει βέβαια και η τοποθέτηση του του για τις επόμενες κινήσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Εκτός από το ραντεβού των δυο κυβερνητικών εταίρων, αναβολή πήρε και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανου Καμμένου η οποία επρόκειτο να αποφασίσει τον οδικό χάρτη, τις επόμενες κινήσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα. Όπως διαφαίνεται η συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Παρασκευή ενώ θα υπάρξουν και δηλώσεις στους δημοσιογράφους πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση της.

Φυσικά τα μάτια της κυβέρνησης είναι στραμμένα στο κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας καθώς η Αθήνα αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να υπάρξει το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της στην Ελλάδα.

Εκλογές ζητάει η Νεα Δημοκρατία

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Τσίπρας και Καμμένος διανύουν τις τελευταίες ημέρες της συνύπαρξης τους στην κυβέρνηση. Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η συνέχιση της διακυβέρνησης του με ψήφο εμπιστοσύνης ή με κυβέρνηση ανοχής. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ζητάει και σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να διαπιστώσει εαν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης της βουλής προς την κυβέρνηση. Διεξαγωγή εκλογών “το συντομότερο δυνατόν” ζητησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βαριές κατηγορίες προς την κυβέρνηση.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με απόφαση της ηγεσιας του κόμματος, η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβάλλεται δια της κομματικής πειθαρχίας για όλους τους βουλευτές. Απόφαση που βρίσκει αντίθετο τον βουλευτή του μικρότερου κόμματος της συμμαχίας, αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς με την ένταση να κορυφώνεται. Την ίδια στιγμή, υπερ της Συμφωνίας τοποθετήθηκε από χθες και το “Ποτάμι”./IBNA