ΠΓΔΜ: Ξεκινά αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας

ΠΓΔΜ: Ξεκινά αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας

Ξεκινά αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας η τελική φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση του Zoran Zaev κατέθεσε συνολικά τέσσερις τελικές τροπολογίες επί των άρθρων του Συντάγματος, που αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ.από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες – έως τρεις ημέρες για κάθε μία από τις τέσσερις προτεινόμενες τροπολογίες, που θα συζητηθούν χωριστά.

Ωστόσο,  όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ίσως και σε δύο με τρεις ημέρες, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το οποίο τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει γνωστοποιήσει πως θα απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, χαρακτηρίζοντας την όλη διιδικασία  ως «φάρσα».

Παράλληλα με τις τέσσρερις τροπολογίες του Συντάγματος, η Ολομέλεια της Βουλής θα εξετάσει και θα ψηφίσει τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της χώρας.

Για την έγκρισή των τροπολογιών του Συντάγματος και του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Ο Zoran Zaev δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας,,ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τους 80.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής για την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, η κυβέρνηση του Zoran Zaev είχε καταφέρει να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία 80 βουλευτών, με την στήριξη της πρότασης από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τους τέσσερις βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης (BESA και “Συμμαχία για τους Αλβανούς”), καθώς και από οχτώ βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης, που εν συνεχεία διαγράφτηκαν από το VMRO-DPMNE και συγκρότησαν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα./ΙΒΝΑ