Ενέργεια: Τι θέλει η Ουγγαρία;

Ενέργεια: Τι θέλει η Ουγγαρία;

Η Ουγγαρία έχει εκφράσει την επιθυμία να διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και μάλιστα προσβλέπει στις εισαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Πολωνία και την Κροατία, όταν εκείνες θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν φορτία LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Η σημερινή εικόνα ωστόσο καταγράφει την μέγιστη εξάρτηση της από την Ρωσία (75% όσον αφορά στο πετρέλαιο και 60% όσον αφορά στο φυσικό αέριο) και την προσδοκία της να αποτελέσει μέρος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο της με την Gazprom λήγει το 2021 και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Viktor Orban δεν έχει προβεί σε κινήσεις για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς που θα προκύψουν.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος του μελλοντικού εφοδιασμού της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο βρίσκεται στον αέρα και πως οι αποφάσεις της αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα της χώρας ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε., ιδίως στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μπορεί ακόμη και στην Ουκρανία» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Ούγγρος αναλυτής, Akos Losz.

Το 2017 η Gazprom τροφοδότησε την Ουγγαρία με 7 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,9% από το 2016.

Το 2017 η κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε στα 10,3 δις. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Αρχής στην Ουγγαρία (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority) και το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Στην πραγματικότητα είναι μάλλον πολιτικοί οι λόγοι και τα ιδιωτικά συμφέροντα που καθοδηγούν τις συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και όχι το αντίστροφο. Η Ουγγαρία μάλλον αυξάνει την εξάρτηση της από την Ρωσία με την συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό Paks και τις συμβάσεις φυσικού αερίου παρά την περιορίζει» δήλωσε ο αναλυτής Peter Kreko στην Deutsche Welle, συμπληρώοντας ότι «γίνονται κάποιες συζητήσεις για την προμήθεια ποσοτήτων LNG, αλλά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σοβαρές κυβερνητικές αποφάσεις. Αντιθέτως, υποστηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια που έχουν άμεση σχέση με την Μόσχα. Παρά την πολύ καλή σχέση μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας, αυτή η «φιλία» δεν αποτυπώνεται στην τιμή του φυσικού αερίου»./IBNA