Ιστορική ημέρα στην Κωνσταντινούπολη

Ιστορική ημέρα στην Κωνσταντινούπολη

H Ουκρανική Εκκλησία κέρδισε την Αυτοκεφαλία της

Σήμερα υπεγράφη ο Τόμος Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Παρουσία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, του Προέδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko και της οικογενείας του, Ιεραρχών και κληρικών, , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε σε ειδική Ακολουθία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, την περγαμηνή του Τόμου της επισήμου αναγνωρίσεως και ανακηρύξεως της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Ο ευσεβής Ουκρανικός λαός ανέμενε την ευλογημένη αυτή ημέρα επί επτά ολοκλήρους αιώνες και, ιδού, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου διά να απολαύσει και αυτός, ως και πλείστοι προ αυτού Ορθόδοξοι λαοί, του θείου δώρου της χειραφετήσεως και της ανεξαρτησίας και αυτοδιοικήσεως, ελεύθερος πάσης έξωθεν εξαρτήσεως και επεμβάσεως», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία που πραγματοποίησε, αμέσως μετά την ανάγνωση του Τόμου

«Ήταν δικαίωμα σας, Μακαριώτατε, να ζητείτε και να διεκδικείτε την Αυτοκεφαλίαν Σας.

Αμέσως μετά μίλησε ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, πρώτος Προκαθήμενος της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και προσωπικώς στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σημείωσε δε μεταξύ άλλων, πως η θυγατέρα Εκκλησία της Ουκρανίας δεν θα ξεχάσει ποτέ όλα όσα της προσέφερε η Μητέρα της Εκκλησία από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.

Τη βαθύτατη συγκίνησή του για την ιστορική αυτή στιγμή για ολόκληρο τον Ουκρανικό λαό εξέφρασε σε σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της χώρας Petro Poroshenko.

 

Τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Vinnytsiaκ Bar Συμεών, Halych Ανδρέας,  Lvivand Sokal Δημήτριος, Lutskand Volyn Μιχαήλ, Perejaslav-Khmelnitskiyκ Vyshneve Αλέξανδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Chernihivκ Nizhyn Ευστράτιος και ιερείς της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Με τη σημερινή εξέλιξη το Κίεβο απομακρύνεται από τη Μόσχα και στρέφει την προσοχή της στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται εκεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Ρωσική εκκλησία όπως και ο Vladimir Putin έχουν αντιδράσει στην απόφαση του Βαρθολομαίου. Η Μόσχα απειλεί με σχίσμα στην εκκλησία ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγορεί το Οικουμενικό πατριαρχείο για χρηματισμό απο την Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει απαντήσει στις κατηγορίες κι έχει τονίσει πως οι κανόνες τις εκκλησίας εφαρμόζονται κατά γράμμα σε όσους ζητούν την Αυτοκεφαλία όπως και στην περίπτωση της Ουκρανικής εκκλησίας.

Πριν την παρουσία του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Poroshenko είχε επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan./ΙΒΝΑ