Σερβία: σενάρια για πρόωρες εκλογές την άνοιξη

Σερβία: σενάρια για πρόωρες εκλογές την άνοιξη

Το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από τις δηλώσεις Vucic ότι θα αποφασίσει τον Φεβρουάριο αν θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Στελέχη του κυβερνητικού κόμματος (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα-SNS) αλλά και ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση, προσδιορίζουν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για τα τέλη Μαρτίου ή για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Πολιτικοί λόγοι για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν υφίστανται με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο (166 επί συνόλου 250 βουλευτών).

Τα πολιτικά κριτήρια ωστόσο δεν έχουν καμία σημασία στην Σερβία τα τελευταία έξι χρόνια για να προκηρυχθούν εκλογές. Από την άνοδο στην εξουσία του Aleksandar Vucic το 2012 οι κάλπες είναι μόνιμα στημένες. Πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται σχεδόν κάθε δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Αρκεί μία δήλωση κάποιου ασήμαντου ηγέτη της αντιπολίτευσης ή ακόμη και κάποιο δημοσίευμα Tabloid με αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής για να κληθούν οι πολίτες στις κάλπες.

Η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εκλογές έχει απαξιωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που εκλαμβάνεται από τον κόσμο ως βαρετή και ανώφελη πράξη ρουτίνας. Το γεγονός δε, ότι ο νικητής είναι γνωστός πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, καθιστά τους πολίτες απαθείς παρατηρητές των εξελίξεων. Στην απάθεια και την κατάθλιψη οδηγεί επίσης και η συνεχής  ένταση που προκαλείται για να δικαιολογηθεί η προσφυγή στις κάλπες. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Σερβίας έγιναν τον Απρίλιο του 2016 και  είναι η πρώτη φορά από το 2012 που το διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων ξεπέρασε τα δύο έτη.

Τι είναι αυτό που σήμερα αναγκάζει τον Vucic να κινήσει, χωρίς πολιτικό λόγο,  θέμα πρόωρων εκλογών ;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο 2019 η σερβική πολιτική ηγεσία θα αναγκαστεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις σχετικά με το Κόσσοβο. Οι διεθνείς πιέσεις θα γίνουν αφόρητες, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Βελιγράδι θα κληθεί να παρουσιάσει την πρόταση του για το οριστικό καθεστώς του Κοσσόβου και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα.

Ο Aleksandar Vucic, αν και υποστήριξε την ιδέα της «οριοθέτησης» μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, ποτέ δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Η κοινή γνώμη στη Σερβία δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η ιδέα και πιο θα είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν οι Σέρβοι.

Ο Vucic με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πιθανότατα θα προσπαθήσει να λάβει νέα σαφή εντολή διακυβέρνησης πριν ανοίξει τα χαρτιά του. Υψηλόβαθμα στελέχη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) υποστηρίζουν την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν οι διαπραγματεύσεις για το Κόσσοβο εισέλθουν σε κρίσιμη φάση όπου θα πρέπει και οι δύο πλευρές (Βελιγράδι-Πρίστινα)  εκφράσουν δημόσια τις προτάσεις τους. Ο ίδιος ο Vucic άλλωστε αποκάλυψε πρόσφατα ότι πολλά στελέχη του Κόμματος του τον πιέζουν να προκηρύξει εκλογές.

Ένας άλλος λόγος που ενδεχομένως θα ανάγκαζε τον Vucic να προσφύγει στις κάλπες  είναι η συσπείρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από τον συνασπισμό «Ένωση για την Σερβία» (SzS) και κυρίως το αίτημα τους για την δημιουργία ισότιμων συνθηκών πολιτικής αντιπαράθεσης που θα πρέπει να αποτελέσουν προϋπόθεση για την συμμετοχή τους στις εκλογές. Ο συνασπισμός αυτός με τις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί κάθε Σάββατο κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες που συμμετέχουν όλο και πιο μαζικά στις κινητοποιήσεις. Οι προσπάθειες δε, οργάνωσης του συνασπισμού αυτού και στην επαρχία απ όπου το SNS αντλεί τις περισσότερες ψήφους προβληματίζουν σοβαρά τον Aleksandar Vucic.

Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, για ισότιμη προβολή στα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και έντυπα (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ελέγχονται από τον κυβερνητικό συνασπισμό) για ανασύνταξη και ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων και για διεθνή επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας  αρχίζουν και προκαλούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που δεν ενθουσιάζει την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσπαθήσει ο Vucic να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση προκηρύσσοντας εκλογές πριν ακόμη αυτή οργανωθεί και κυρίως πριν αποκτήσουν διεθνή υπόσταση οι καταγγελίες για έλλειψη δημοκρατίας στην Σερβία. Αυτή τη στιγμή άλλωστε το ποσοστό δημοτικότητας του Vucic είναι πολύ υψηλό στο εσωτερικό  ενώ ο διεθνής παράγοντας τον χρειάζεται για το ζήτημα του Κοσσόβου και δείχνει πρόθυμος να ανεχθεί τον απολυταρχισμό του.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λοιπόν, παρουσιάζονται για τον Vucic ως δυνατότητα να επιβεβαιώσει, για ακόμη μία φορά, την απόλυτη κυριαρχία του στο εσωτερικό και να ενισχύσει την θέση του σε διεθνές επίπεδο ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που αναμένονται στο ζήτημα του Κοσσόβου./IBNA