Στα τέλη Ιανουαρίου η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Λευκωσία.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Λευκωσία.

Κλείδωσε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η 5η Σύνοδος των Ηγετών των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Λευκωσία για τις 29 Ιανουαρίου 2019. Η Σύνοδος που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Αθήνα, ως μια πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έφερε κοντά χώρες με κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου αναφέρθηκε στη σημασία της συνόδου κορυφής των «εφτά» ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως δεν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός ξεχωριστού μπλοκ εντός της ΕΕ, αλλά ενισχύει τους δεσμούς χωρών με κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα.

Μετά τις Συνόδους σε Αθήνα Σεπτέμβριος 2016, Λισαβόνα Ιανουάριος 2017, Μαδρίτη Απρίλιος 2017 και Ρώμη Ιανουάριος 2018, στις 29 Ιανουαρίου 2019 στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα φιλοξενήσει τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, Ιταλίας Giuseppe Conte, Μάλτας Joseph Muscat, Ισπανίας Pedro Sanchez και Πορτογαλίας Antonio Costa.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, το Brexit, η μετανάστευση, η ενέργεια, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οικονομική σύγκλιση, η ανεργία και η προσέλκυση επενδύσεων καθώς περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ιδιαίτερες αναφορές θα υπάρξουν για το Κυπριακό, το Γιβραλτάρ, τη Λιβύη, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή./ΙΒΝΑ