Την Αθήνα επισκέπτεται η Α. Merkel

Την Αθήνα επισκέπτεται η Α. Merkel

Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, καθώς όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου η επίσκεψη κλείδωσε για τις 10 και 11 Ιανουαρίου.

Πέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά που η Angela Merkel βρέθηκε στην Ελληνική πρωτεύουσα το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου, στην ατζέντα των επαφών που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα βρεθούν οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Προσφυγικό, οικονομία και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα τεθούν στις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει ενώ αναμένεται να σταλεί  ένα αυστηρό μήνυμα απέναντι στον λαϊκισμό και τις αντιευρωπαϊκές εθνικιστικές φωνές.

Και αν τα προηγούμενα χρόνια οι επισκέψεις της καγκελαρίου σήμαιναν τη στήριξη του Βερολίνου στην προσπάθεια της εκάστοτε κυβέρνησης, αυτή τη φορά ένας από τους βασικούς στόχους είναι να πιστωθεί και η ίδια προσωπικά μέρος της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυρία Merkel θα είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκό, καθώς δεν είναι μυστικό ότι και το Βερολίνο αλλά και για την ίδια προσωπικά η Ελλάδα αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Μήνυμα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ιδιαίτερη σημασία δε, έχει  το timing της επίσκεψης με την πορεία της ολοκλήρωσης συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε την ίδια ώρα στη Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας, θα ολοκληρώνεται η συνταγματική διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας. χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της καγκελαρίου σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε το πρωί: «η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά την συμφωνία για την διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

Έτσι, μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά η συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αναμένεται να θέσει το θέμα της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει δημοσίως καταγγείλει πως η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων./IBNA