Πολιτική κόντρα φέρνει η δίωξη του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis

Πολιτική κόντρα φέρνει η δίωξη του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis

Νέα δεδομένα, σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο,  θέτει για την υπόθεση Novartis που διερευνάται τόσο από τις Ελληνικές αρχές όσο και από το FBI  η απόδοση κατηγοριών για παθητική δωροδοκία σε έναν από τους μέχρι πρότινος προστατευόμενους μάρτυρες.

Ο καθηγητής της Εθνικής σχολής δημόσιας υγείας Νίκος Μανιαδάκης που είχε διατελέσει “άτυπος σύμβουλος” υπουργών υγείας, εντοπίστηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” λίγη ώρα πριν αναχωρήσει με την οικογένεια για τη Μαδρίτη  όπου είχε ήδη αποστείλει την οικοσκευή του. Πράγμα που οδηγησε τις Ελληνικές αρχές στο συμπέρασμα ότι θα επιχειρήσει να διαφύγει, λίγες ημέρες πριν αρθεί το καθεστώς προστασίας και να του ασκηθεί η δίωξη, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, η δικογραφία της οποιας εστάλη από το κοινοβούλιο στην τακτική δικαιοσύνη, ελέγχονται πολιτικά πρόσωπα. Ανάμεσα τους πρώην υπουργοί υγείας των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Μανιαδάκης αποτελούσε έναν από τους μάρτυρες “κλειδιά” και είχε τεθεί υπό καθεστώς προστασίας μετά από την αυτόβουλη προσέλευση του στους εισαγγελείς, σύμφωνα πάντα με δικαστικές πηγές.

Μάλιστα στις καταθέσεις του ειχε περιγράψει τον τρόπο που συγκεκριμένα πρόσωπα διαμεσολαβούσαν μεταξύ υπουργείου υγείας και της εταιρίας προκειμένου να υπάρξουν υπερτιμολογήσεις σε συγκεκριμενα φάρμακα, κατονομάζοντας ακόμη και υπουργούς. Στην πορεία της έρευνας προέκυψαν  επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο, οδηγώντας τους εισαγγελείς να αποφασίσουν την άρση της προστασίας του και την απόδοση κατηγοριών σε βάρος του.

Θεσμική εκτροπή καταγγέλει η Ν.Δ.

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την δίωξη του κάνει λόγο ο ίδιος  ενώ η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για υπονόμευση του θεσμού της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγγέλει επιχείρηση θεσμικής εκτροπής. Σημειώνεται ότι από την αρχή της διερεύνησης της υπόθεσης και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα μιλά για “σκευωρία” και πολιτική στοχοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σεβασμό στην δικαιοσύνη ζητά η κυβέρνηση

“Η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε”, τονίζει το γραφειο του Έλληνα πρωθυπουργού, κάνοντας αναλογία με την διαφυγή στην Γερμανία του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, στην Ελλάδα το 2009 κατά την διερεύνηση του σκανδάλου της Γερμανικής εταιρίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη εμπιστοσύνης στο έργο της δικαιοσύνης.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την Νέα Δημοκρατία πως  δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis. “Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση”, τονίζουν οι πηγές του κυβερνώνοντας κόμματος./ΙΒΝΑ