Η αύξηση του κατώτατου μισθού προ των πυλών

Η αύξηση του κατώτατου μισθού προ των πυλών

Αλλάζει εντελώς η…αριθμητική σε μισθούς και σε επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών από το δεύτερο κιόλας δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε θα υπογραφεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά, για άγαμο νέο προσλαμβανόμενο εργαζόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, θα οριστεί σε περίπου 50 ευρώ, πέριξ του 8%, συμπαρασύροντας τόσο τους μισθούς όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο, όσο και τα επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι από τον ΟΑΕΔ αλλά και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Ο νέος κατώτατος μισθός

Ο νέος κατώτατος που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 630 ευρώ τον μήνα και θα ισχύσει όχι μόνο για όσους λαμβάνουν σήμερα τον κατώτατο, αλλά και για τους νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών, που σήμερα λαμβάνουν τον λεγόμενο «υποκατώτατο» μισθό, ήτοι 510 ευρώ μεικτά.

Αυτό θα έχει συνέπεια οι νέοι να λάβουν αύξηση της τάξης του 15% με 20%, ανάλογα με την τελική απόφαση.

Προ ημερών η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αυξάνει τον κατώτατο μισθό και πλέον στο 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% – το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.

Ποιοι επηρεάζονται

Από τους 400.000 εργαζόμενους, που εκτιμάται ότι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αυξήσεις των αποδοχών τους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, περίπου 200.000 αμείβονται µε μισθούς 500 ευρώ έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 εργάζονται µε μερική απασχόληση και οι αποδοχές του εξαρτώνται από τον κατώτατο. Θεωρείται ότι θα αυξηθεί ο μισθός και αυτών των 200.000 εργαζομένων μερικής απασχόλησης./IBNA