Δημοσκόπηση: Οι Σέρβοι εμπιστεύονται τον Putin – Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού 

Δημοσκόπηση: Οι Σέρβοι εμπιστεύονται τον Putin – Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού 

Οι πολίτες της Σερβίας, απ όλους του ηγέτες της υφηλίου, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Ρωσική Ομοσπονδίας, Vladimir Putin. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Factor plus για λογαριασμό της εφημερίδας POLITIKA του Βελιγραδίου φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Σερβία. Στο ερώτημα για τον ξένο ηγέτη που εμπιστεύονται περισσότερο το 57% των ερωτηθέντων ανέφερε τον Vladimir Putin. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Si Jinping με 36% και ακολουθούν: η Angela Merkel με 30%, ο Donald Trump με 26% και ο  Recep Tayyip Erdogan με 14%. Πολύ χαμηλά στην εμπιστοσύνη των Σέρβων βρίσκεται ο Emanouel Macron που φέρεται να έχει την εμπιστοσύνη του 6% των Σέρβων.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2018, σε δείγμα 1250 ατόμων, ασχολήθηκε με πολλά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Σερβίας.

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα, στο εσωτερικό, η έρευνα έδειξε ότι ο Alexandar Vucic συνεχίζει να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για τον πρόεδρο της Σερβίας ενώ δεύτερος έρχεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Dragan Djilas με 7%. Θετικά εκτιμήθηκε και η πολιτική του Vucic που βαθμολογήθηκε με 4,2 σε κλίμακα βαθμολογίας από το 1 έως το 5.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Σερβίας,  επικρατέστερη εμφανίστηκε η άποψη που θέλει την χώρα να βρίσκεται με το ένα πόδι στην ανατολή και το άλλο στην δύση.  Το 36% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ αυτής της πολιτικής, το 30% δήλωσε την ανάγκη στροφής προς την δύση ενώ το 21% υποστηρίζει αποκλειστικά την προσέγγιση με την Ρωσία.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημοσκόπηση της POLITIKA δείχνει ότι αυξάνεται η απαισιοδοξία για το ενδεχόμενο ένταξης της Σερβίας όπως επίσης και ο ευρωσκεπτικισμός. Τα 2/3 των πολιτών πιστεύουν ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ότι αυτό θα συμβεί μετά από το 2030. Μόνο το 1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ενταχθεί το 2025 έτος που ανήγγειλαν κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Jean-Claude Juncker. Μειωμένο εμφανίζεται και το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Έτσι, ενώ πριν από ένα χρόνο σε ανάλογη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας το 38% υποστήριζε την ένταξη στην Ε.Ε. σήμερα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 34%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν το Κόσοβο. Το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την διατήρηση της “παγωμένης σύγκρουσης” που επικρατεί σήμερα και δεν επιθυμεί λύση. Το 23% θα αποδεχόταν λύση όπου η Σερβία θα αποσπούσε το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ενώ το 7% τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής εδαφών και μόνο το 6% για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στα σημερινά του σύνορα.

Ενδιαφέρον στο ζήτημα αυτό παρουσιάζει η στάση των πολιτών σχετικά με τις θυσίες που είναι πρόθυμοι να κάνουν για να υπερασπιστούν την αρχή ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας. Στην ερώτηση: «Είστε έτοιμοι να υποστείτε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην προσωπική σας ζωή για να παραμείνει το Κόσοβο στην κυριαρχία της Σερβίας;» το 48% απάντησε κατηγορηματικά “ΟΧΙ”,  το 23% απάντησε “Ναι, αλλά όχι υπερβολικές” και μόνο το 16% απάντησε αποφασιστικά “ΝΑΙ”. Στις προτεραιότητες δε, τις κοινής γνώμης, το ζήτημα του Κοσόβου βρίσκεται την τρίτη θέση, ενώ ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται πρώτα το επίπεδο διαβίωσης και η ανεργία και δεύτερο η διαφθορά και η εγκληματικότητα./IBNA