Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πΓΔ της Μακεδονίας φέρνει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πΓΔ της Μακεδονίας φέρνει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων θα είναι το 2019 για την Ελλάδα. Την πρώτη περιοδο του νέου έτους πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Συμφωνία των Πρεσπών. Με την συνταγματική διαδικασία στην πΓΔ της Μακεδονίας να βαίνει προς ολοκλήρωση, το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει τον χρόνο που θα εκκινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας στην Ελλάδα.  Αν και ο ίδιος δέχεται εισηγήσεις η διαδικασία να προχωρήσει ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, ο Αλ. Τσίπρας επιλέγει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ως προς την ημερομηνία.

Λίγες μέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει πως η απαραίτητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών επιτυγχάνεται, ενδεχομένως και να υπερβαίνεται. Κάτι που θα κριθεί ωστόσο από την στάση των βουλευτών του Ποταμιού, χωρίς να αποκλείονται και οι “εκπλήξεις” από μεμονωμένους βουλευτές σε άλλα κόμματα. Η υπερψήφιση της Συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔ της Μακεδονίας, με τη νέα συνταγματική της ονομασια, στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σε δημοσιογράφους την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Αλ. Τσίπρας, αυτή η διαδικασία θα έρθει λίγες ημέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Η Νέα Δημοκρατία αν και τοποθετείται κατηγορηματικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν ανοίγει τα χαρτιά της ως προς το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο προσανατολισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δώσει θετική ψήφο επικαλουμενες την ιστορική συνέχεια της παράταξης και της σχέσης με το ΝΑΤΟ, εφόσον δημιουργηθεί τετελεσμένο μετά την κύρωση της Συμφωνίας.

Ελλάδα όπως… Ισπανία

Στο ίδιο πλαίσιο, αντιστροφα μετρούν οι μέρες της συγκατοίκησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Ο υπουργός εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει προαναγγείλει την αποχώρηση από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία όταν έρθει η Συμφωνία στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για μια κυβέρνηση “ανοχής” αντίστοιχη των περιπτώσεων και της Ισπανίας, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτηριζουν “καλοδεχούμενη” τυχόν πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ. Μια πρόταση που εαν κατατεθεί δεν θα έχει την στήριξη των ΑΝΕΛ, όπως έχει διασαφηνίσει ο Π. Καμμένος, αποτελώντας ωστόσο ένα σημαντικό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλείται να αποφασίσει τον κατάλληλο χρόνο αλλά και εαν μία τέτοια πρόταση θα συνδεθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών./IBNA