Συμφωνία “ανεξαρτησίας” για την Πολωνία

Συμφωνία “ανεξαρτησίας” για την Πολωνία

Μερίδιο αυτονομίας εξασφάλισε η Πολωνία, η οποία προέβη στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Sempra Energy, σε μία προσπάθεια απεξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, η Πολωνία αναμένεται για την επόμενη 20ετία να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή από τις ΗΠΑ χάρη στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Sempra Energy, με έδρα το San Diego.

Πρόκειται για το τρίτο συμβόλαιο που «κλείνει» μέσα στο 2018 η Βαρσοβία και συγκεκριμένα η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Polish Oil and Gas Company – PGNiG, με αμερικανική εταιρεία εξαγωγής LNG.

Η PGNiG δεσμεύτηκε για την αγορά 2 εκατομμυρίων τόνων LNG κάθε χρόνο από τον τερματικό σταθμό Port Arthur στο Texas από το 2023, όταν δηλαδή θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG από το σημείο αυτό.

Η εν λόγω ποσότητα αναμένεται να καλύψει το 15% των αναγκών σε φυσικό αέριο σε ετήσια βάση της Πολωνίας.

Κατά συνέπεια, η Πολωνία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία, ωστόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό σταδιακά των ροών ρώσικου φυσικού αερίου προς την Πολωνία.

Για να το πετύχει αυτό, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εισαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Νορβηγία και την παραλαβή νέων φορτίων LNG, κυρίως από το Κατάρ.

Σημειωτέον ότι το 2022 η Πολωνία σκοπεύει να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο που αυτή την στιγμή την κρατά «συνδεδεμένη» με την Gazprom και μέχρι το 2023 στόχος είναι οι εισαγωγές LNG να αυξηθούν στους 7.45 εκατομμύρια τόνους.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία» δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ο αρμόδιος για τα ζητήματα Ενέργειας της αμερικανικής ηγεσίας, Francis Fannon, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Πολωνία «προχωρά σταθερά και εξασφαλίζει τόσο την δική της ενεργειακή ασφάλεια, όσο και της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η PGNiG συνήψε ένα ακόμη συμβόλαιο 20ετούς διάρκειας με την Venture Global για την αγορά 2 εκατομμυρίων τόνων LNG τον χρόνο από τον τερματικό σταθμό Plaquemines Parish στην Λουϊζιάνα και τον Αύγουστο εξασφάλισε την προμήθεια 1,45 εκατομμυρίων τόνων LNG τον χρόνο επίσης για τις επόμενες δύο δεκαετίες από την Cheniere Energy./IBNA