Το σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συζήτησαν Κυβέρνηση και Τραπεζίτες στην Αθήνα

Το σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συζήτησαν Κυβέρνηση και Τραπεζίτες στην Αθήνα

Την δίμηνη παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λόγω χρεών (Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη) ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συζήτησης στο τραπέζι τέθηκαν δυο πολύ σοβαρά ζητήματα που μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας για το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την- δραστική- μείωση των  “κόκκινων” δανείων που ξεπερνούν τα 80 δις ευρώ. Για το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο η επίλυση των δυο αυτών “αγκαθιών” μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα καθώς αφορά πολύ μεγάλο κομμάτι των πολιτών, ενώ λειτουργεί ως βραδυφλεγής “βόμβα” για την οικονομία, την κοινωνία και τις τράπεζες.

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε στους εκπροσώπους των Τραπεζιτών το σχέδιο της Αθήνας για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ως κεντρικό εργαλείο σε αυτό το σχέδιο είναι επιδότηση από την Πολιτεία των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες με παράλληλη δέσμευση εκ μέρους των Τραπεζών να παρέχουν διευκολύνσεις, όπως επιμηκύνσεις στην ωρίμανση των δανείων αλλά και κούρεμα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο οικονομίας αναμένεται να καταθέσει στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων,  ι να καταθέσει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρόταση για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα  αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών. Το νέο πλαίσιο θα έχει καταλήξει έως το τέλος Φεβρουαρίου./ΙΒΝΑ