Σταθάκης: Τεράστιο γεωπολιτικό όφελος για την Ελλάδα ο EastMed

Σταθάκης: Τεράστιο γεωπολιτικό όφελος για την Ελλάδα ο EastMed

Αναμφισβήτητα η συμφωνία για την υλοποίηση του EastMed που αποφασίσθηκε στο πλαίσιο της 5ης Τριμερούς Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στην Beersheba με την παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ιερουσαλήμ, ήταν το κορυφαίο γεγονός της Συνόδου.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μίλησε αποκλειστικά στο ΙΒΝΑ για την σημασία του αγωγού EastMed και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Κύριε Υπουργέ σήμερα ήταν μια ξεχωριστή ημέρα καθώς αποφασίσθηκε η ολοκλήρωση του EastMed, ποιο είναι το σχόλιο σας;

Σήμερα έγινε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα με την δέσμευση των τριών κυβερνήσεων να προχωρήσουμε στην αποστολή του κειμένου συμφωνίας πλέον για τον EastMed προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς αποτελεί δέσμευση για πρώτη φορά των τριών κυβερνήσεων το μεγάλο αυτό project να προχωρήσει με την πλήρη υποστήριξη μας.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυ EastMed;

Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι μόλις πάρουμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επόμενη συνάντηση που θα υπογραφεί η συμφωνία για τον EastMed θα είναι στην Κρήτη, όπως ανακοινώθηκε.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα ο EastMed;

Ο EastMed μεταφέρει, ουσιαστικά κινητοποιεί όλα τα ευρήματα και τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής μεσογείου με κατεύθυνση την Ευρώπη κι αυτό αποτελεί μια τεράστια πηγή και διαφοροποίηση των πηγών της Ευρώπης και φυσικά τεράστιο όφελος γεωπολιτικό για τη χώρα μας./ΙΒΝΑ