Στο Βελιγράδι ο Αλέξης Τσίπρας 21-22 Δεκεμβρίου

Στο Βελιγράδι ο Αλέξης Τσίπρας 21-22 Δεκεμβρίου

Στο Βελιγράδι μετέβη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθείας από το Ισραήλ, όπου συμμετείχε στην 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Beersheba στις 20 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βελιγράδι, θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει στην 6η Τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, Υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλη Βερροιόπουλο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Αλέξης Τσίπρας και Aleksandar Vucic θα έχουν διμερή συνάντηση την Παρασκευή στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας, όπου θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα ενώ θα δοθεί έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, των υποδομών, της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας, της ασφάλειας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Στις συζητήσεις σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σερβικού τύπου θα συζητηθούν η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, μετά την απόφαση της Πρίστινα για σχηματισμό Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και οι νέες συνθήκες στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινα, εξαιτίας των μονομερών ενεργειών των αρχηγών των κοσσοβάρων Αλβανών και της επιβολής φόρου 100% στα σερβικά προϊόντα.

Επίσης θα συζητηθούν οι εξελίξεις του διαλόγου μεταξύ Σερβίας-ΕΕ για την ένταξη της στους κόλπους της, το Κυπριακό καθώς και θέματα που άπτονται της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών θα ακολουθήσουν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας, παρουσία των Υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών των δυο χωρών.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Σερβίας στηρίζονται σε γερά θεμέλια τα οποία σφυρηλατήθηκαν στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών μεταξύ δύο χωρών, που ανήκουν στην ίδια γεωγραφική γειτονιά και που έχουν μοιραστεί στο πέρασμα των ετών κοινούς αγώνες και έχουν βιώσει παράλληλες εμπειρίες και γεγονότα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνδέονται, εξάλλου, από ένα πυκνό διμερές συμβατικό πλαίσιο κάτι που επιβεβαιώνεται και αναπτύσσεται από τις τακτικές επισκέψεις που ανταλλάσσονται σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών.

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην 6η Τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας./ΙΒΝΑ