Στην Κυλλήνη η πρώτη χερσαία υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην Κυλλήνη η πρώτη χερσαία υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Η πρώτη εγκατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά εγκαινιάζεται σήμερα στο λιμάνι της Κυλλήνης, στο πλαίσιο του προγράμματος elemed (Electrification in the Eastern Mediterranean).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους.

Το πρώτο βήμα του προγράμματος ολοκληρώθηκε ήδη με την λειτουργία της εγκατάστασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ελλιμενισμένα πλοία στο λιμάνι της Κυλλήνης.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 400.000 ευρώ, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας ηλεκτροδότησης των πλοίων και σε άλλα λιμάνια της περιοχής.

Στην Κυλλήνη θα έχει μια θέση ηλεκτροδότησης με την οποία θα διασυνδεθεί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Fior Di Levante που ήδη έχει δημιουργήσει ειδική εγκατάσταση στις ηλεκτρομηχανές του, ενώ στο λιμάνι θα προβλέπονται τέσσερις επιπλέον θέσεις ηλεκτροδότησης και μία θέση ηλεκτροφόρτισης.

Η χρήση του ηλεκτρισμού δεν θα περιορίζεται όμως μόνο σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης στα λιμάνια, αλλά και σε φόρτιση μπαταριών στο μέλλον, σε μικρότερης κλίμακας πλοία που πραγματοποιούν τοπικά δρομολόγια.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τo συγκεκριμένο έργο στο λιμάνι της Κυλλήνης είναι πιλοτικό, και σε αυτή την φάση θα εξυπηρετεί τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι και τα οποία θα παίρνουν ρεύμα από την στεριά για να μην χρησιμοποιούν τις ηλεκτρογεννήτριες κατά την στιγμή που είναι δεμένα.

Η ηλεκτροδότηση, όπως σημείωσε, δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά με το νομικό πλαίσιο θα γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.

Το πρόγραμμα elemed ξεκίνησε στα τέλη του 2016 και πρόκειται για μία δράση εξ ηλεκτρισμού της ναυτιλίας και των λιμενικών υποδομών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με ιδιαίτερΗ έμφαση στην Ελλάδα και στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τον διευθυντή Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Τμήμα Θαλάσσιων και Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων, Νότια Ευρώπη, Lloyd”s Register, Πάνο Μήτρου./IBNA