Σε θετικό κλίμα η έναρξη του Στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Σε θετικό κλίμα η έναρξη του Στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις 10:00 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον ο πρώτος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας –ΗΠΑ.

Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς ΑΝΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ από την αμερικανική πλευρά ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Wess Mitchell.  Ο στρατηγικός διάλογος θα κλείσει το απόγευμα στις 16:00 τοπική ώρα με τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Mike Pompeo.

Η συζήτηση έχει υπάρξει ιδιαίτερα γόνιμη, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Η Αμερικανική πλευρά τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε το 2018 ως την καλύτερη χρονιά στην σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Τόνισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μια περιοχή για την οποία οι ΗΠΑ (και άλλες μεγάλες δυνάμεις) έχουν ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στρατηγική, ισότιμη συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής της πολιτικής.

Παράλληλα ανέπτυξε διεξοδικώς τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για τη σταθεροποίηση της περιοχής μας, αναλύοντας τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.  Αναφέρθηκε παράλληλα στην εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού εμπορικού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή και χαρακτήρισε την πρόσφατη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, ως εφαλτήριο μίας νέας δυναμικής στην οικονομική μας συνεργασία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Περαιτέρω, η συζήτηση επεκτάθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος στην ανατολική Μεσόγειο, σε προκλήσεις ασφαλείας και στην εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την Κύπρο.  Συζητήθηκε ειδικά η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατ Μεσόγειο, καθώς και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ. Ως προς τα Βαλκάνια, η αμερικανική πλευρά χαιρέτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως τη σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης ανέδειξε τις προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας μας καθώς και την σημασία της Σούδας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Mike Pompeo./ΙΒΝΑ