Ικανοποίηση στην Αθήνα για τις τελικές τροπολογίες που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην πΓΔ της Μακεδονίας

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τις τελικές τροπολογίες που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην πΓΔ της Μακεδονίας

Την απόφαση του να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Άμυνας και να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση όταν η Συμφωνία των Πρεσπών πάει για κύρωση στην Ελληνική βουλή, επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος σε επίσκεψη που πραγματοποιησε σε φυλάκιο της Στρατιωτικής Αεροπορίας.

Μετά την έγκριση των τροπολογιών απο το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας την Τετάρτη, που φέρνει την Συμφωνία όλο και πιο κοντά στην κύρωση της από την Αθήνα, οι πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Η πορεία της διαδικασίας στην Ελλάδα θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Εξάλλου με δεδομένη την θέση του κυβερνητικού εταιρου Π. Καμμένου να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, το ερώτημα είναι εαν παρά την αποχώρηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, δεν θα στηρίξει τυχόν πρόταση μομφής που θα κατατεθεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα βλέπει με ικανοποίηση τις τελικές τροπολογίες που θα τεθούν προς ψήφιση στην πΓΔ της Μακεδονίας, ιδίως όσον αφορά την  αναφορά για “ομογένεια που ζει ή διαμένει στο εξωτερικό” στο επίμαχο άρθρο 49. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα τόνιζαν πως  η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας, “οι οποίες σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας”.

Όπως εξελίσσεται  η διαδικασία της αναθεώρησης στην πΓΔ της Μακεδονίας η Ελληνική πλευρά εκτιμά πως αποδεικνύεται εμπράκτως η προσήλωση στο γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, βελτιώνοντας το κλίμα, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που είχαν προκαλέσει δυσφορία. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμαται ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν βουλευτές του Ποταμιού.

Στο μεταξύ, την δυσαρέσκεια του για την δήλωση του αρχηγού της Ν.Δ. περί ανταλλαγής της περικοπής των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών, αποκάλυψε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου για το Brexit στις Βρυξέλλες. Άλλωστε ο Αλ. Τσιπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι θα θέσει τις καταγγελίες Μητσοτάκη ενώπιων των Ευρωπαίων ηγετών./IBNA