Τέλος στο QE από την ΕΚΤ

Τέλος στο QE από την ΕΚΤ

Ολοκληρώνεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος θα λήξουν στο τέλος του Δεκεμβρίου, όπως αποτυπώθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Από εκεί και πέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενίσχυσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεπένδυση των ποσών από τη λήξη των ομολόγων, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση “για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής”.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι το πρόγραμμα ήταν “ο βασικός παράγοντας για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώζωνη”.

“Την περίοδο που ξεκίνησε το πρόγραμμα τα επιτόκια ήταν ήδη χαμηλά, ωστόσο το πρόγραμμα διατήρησε χαμηλά τα επιτόκια”, ανέφερε ο Ντράγκι και πρόσθεσε: “Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες για να οδηγήσουν στην ανάκαμψη, δεν υπήρχε δημοσιονομική πολιτική, δεν υπήρχε ισχυρή εγχώρια κατανάλωση. Η συμβολή του ήταν επίσης κρίσιμη στο να μειώσει το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη”.

Σημείωσε παράλληλα ότι, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου το οποίο δικαίωσε την ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης της κεντρικής τράπεζας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά αν χρειαστεί στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους τον Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής της, με στόχο το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ!

Αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι του 2019

Ακόμη, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα./IBNA