«Αλωνίζει» την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

«Αλωνίζει» την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Νέα έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να πραγματοποιήσει το ειδικό σκάφος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Τουρκίας, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı – TPAO.

Στην θαλάσσια περιοχή Adana-Karataş, εντός τουρκικής δικαιοδοσίας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διεξαχθούν νέες έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah στο μεταξύ, η Άγκυρα αναμένεται να παραλάβει το προσεχές διάστημα – πιο συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου- το νέο της γεωτρύπανο με το οποίο θα διευρύνει το πεδίο των διερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Dönmez, η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό της, θέτοντας σε εφαρμογή τις προτεραιότητες που έχει θέσει όσον αφορά στον κλάδο της ενέργειας.

Στόχος της Άγκυρας είναι η χώρα να καταφέρει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της από εγχώριες πηγές.

«Είμαστε σε αναμονή, το νέο γεωτρύπανο θα καταφθάσει στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Με αυτό το σκάφος θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας τόσο στην Μεσόγειο, όσο και στην Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε ο Fatih Dönmez.

Ούτως ή άλλως ήδη σήμερα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες που διεξάγουν τα ερευνητικά σκάφη Barbaros HayrettinPaşa και MTA Oruç Reis στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα.

«Οι γεωτρήσεις – όπως υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας- συνεχίζονται κανονικά σε μικρά βάθη στα ανοιχτά της Μερσίνης, όπως κανονικά συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων».

Η Τουρκία πραγματοποιήσε την πρώτη της γεώτρηση σε μεγάλα βάθη στα ανοιχτά της Αττάλειας στις 30 Οκτωβρίου με το γεωτρύπανο Fatih./IBNA