Πολιτικός αναβρασμός στην Ελλάδα εν όψει της ψήφισης των τροπολογιών στην πΓΔ της Μακεδονίας

Πολιτικός αναβρασμός στην Ελλάδα εν όψει της ψήφισης των τροπολογιών στην πΓΔ της Μακεδονίας

Οι πρόσφατες αναφορές του Ζόραν Ζάεφ σε “Μακεδονική γλώσσα” και σε “Μακεδόνες”  έχουν επιφέρει  ισχυρές επιφυλάξεις σε βουλευτές του “Ποταμιού” που είχαν εξαρχής εκφραστεί θετικά.Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας γίνεται λόγο για “δικαίωση” στην κριτική πως η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει περιθώριο για αλυτρωτικές αναφορές ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Αλ. Τσιπρα και υπουργός εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος κάνει λόγο για “νεκρή συμφωνία”.

Δεν έχει αλλάξει το πνεύμα της Συμφωνίας επαναλαμβάνει η Κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο παραμένει η αισιοδοξία πως η πλειοψηφία στο Ελληνικό κοινοβούλιο θα εξασφαλιστεί. Μια αισιοδοξία που απορρέει από  το ότι η πΓΔ της Μακεδονίας θα παράσχει τις εγγυήσεις για την τήρηση των όσων προβλέπει η Συμφωνία με το βλέμμα της Αθήνας να είναι στραμμένο στην ψήφιση των τροπολογιών τον ερχόμενο μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως “κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα το κάνουμε και για να ξεκαθαρίζουμε το νόημα, το οποίο απορρέει από μια απλή ανάγνωση. Και ό,τι άλλο χρειαστεί σ’ αυτή την πορεία θα το κάνουμε”. Στην Αθήνα αναγνωρίζουν  ότι και οι δυο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τους λαούς σε Ελλάδα και πΓΔ της Μακεδονίας για τον λόγο που είναι αμοιβαία επωφελής η Συμφωνία. Παρόλαυτα επισημαίνεται πως πρέπει “οι προσπάθειες του ενός να μη δυσκολεύουν τις προσπάθειες του άλλου”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ο ρόλος του “Ποταμιού”

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να αλλάζει την- επι της αρχής θετική- στάση του, ο αρχηγός του “Ποταμιού”, Στ. Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην ουσία της ψήφισης ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών,  υποστήριξε ότι αυτό  θα καθοριστεί “από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου”.

Εκτιμώντας την κατάσταση, βουλευτής του “Ποταμιού”, χαρακτήρισε ως “κατασκεύσμα” την προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα τις τελευταίες ημέρες ενώ άλλος βουλευτής για ένα καλό κείμενο που έχει “όλες τις πρόνοιες”, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο η Συμφωνία να ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο και από την πΓΔ της Μακεδονίας.  Το επίδικο λοιπόν είναι η κοινή ερμηνεία των “δύσκολων” σημείων της Συμφωνίας των Πρεσπών και η διασφάλιση πως δεν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις από το πνέυμα αυτής. Τυχόν αλλαγή της αρχικής στάσης του “Ποταμιού” βέβαια θα αποτελούσε έκπληξη./ΙΒΝΑ