Έγινε το πρώτο βήμα στη Μόσχα

Έγινε το πρώτο βήμα στη Μόσχα

Μπορεί να μην έλιωσαν οι πάγοι στις σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας στην παγωμένη Μόσχα κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, όμως έγινε ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση όπως τόνιζαν ελληνικές πηγές με το πέρας του επίσημου προγράμματος του Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσική πρωτεύουσα.

Η Ρωσική πλευρά κρατάει μια στάση αναμονής ως προς την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών, καθώς ακόμα δεν ξεπεράστηκε, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, απόλυτα η κρίση που ξέσπασε εν μέσω καλοκαιριού με τις απελάσεις ένθεν κακείθεν διπλωματών.

Το θετικό των συναντήσεων στη Μόσχα αν μη τι άλλο, εστιάζεται στο ότι πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη, παρότι υπήρχαν δεύτερες σκέψεις από τη Ρωσική πλευρά στο να μην πραγματοποιηθεί.

Χρειάζεται χρόνος για την αποκατάσταση των σχέσεων και δεν αρκούν μόνο οι λεκτικές προθέσεις για να συμβεί αυτό. Όπως τόνισαν στο ΙΒΝΑ Ρώσοι διπλωμάτες, «έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα και μένει να αποδείξει η Ελλάδα για την ειλικρίνεια των προθέσεων της. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία, αρκεί να μας δουν ως στρατηγικούς εταίρους».

Οι γνωρίζοντες, λόγω εμπειρίας, την σημειολογία των συναντήσεων, σχολίασαν στο ΙΒΝΑ, ότι το χρονικό εύρος της συνάντησης υποδηλώνει ότι υπήρξε πρόσφορο έδαφος για συζήτηση και προσμετράτε στα θετικά της επίσκεψης.

Όπως τόνισαν έλληνες παράγοντες, για πρώτη φορά η ατζέντα των θεμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές που είχαν συναντηθεί Αλέξης Τσίπρας και Vladimir Putin. Συζητήθηκαν διμερή κα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ρωσίας και κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να εμπλακεί και η Ελλάδα σ’ αυτόν τον σχεδιασμό μέσω του Turkish Stream.

Ο δρόμος είναι μακρύς για την «κανονικότητα» όμως το πρώτο βήμα έγινε σε σταθερό έδαφος ανοίγοντας το μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία, επ’ ωφελεία και των δυο χωρών.

Η Ρωσία χρειάζεται φίλια φωνή εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα χρειάζεται την θετική συνδρομή της Ρωσίας σ’ ένα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου./ΙΒΝΑ

 

Φώτο: IBNA/Σπύρος Σιδέρης