Σε έκδοση ομολόγου προχωρά η ΔΕΗ.

Σε έκδοση ομολόγου προχωρά η ΔΕΗ.

Στην έκδοση ομολόγου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σχεδιάζει η ΔΕΗ, ύψους 400 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της διοίκησης που δημοσιεύει το ΑΠΕ. Κύριος στόχος της ΔΕΗ είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της.

Η αναγγελία της εξόδου στις αγορές έγινε με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s κατά μια βαθμίδα με αναβάθμιση των προοπτικών της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μεγαλύτερη σημασία έχει για την εταιρεία η διασφάλιση της ρευστότητας από το όποιο ύψος διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο. Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις συμβούλων υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα.

Όσον αφορά ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο προβλημάτων στην εισπραξιμότητα και σε μια δύσκολη περίοδο θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών, κάτι που δεν επιθυμεί ούτε η διοίκηση ούτε η κυβέρνηση.

Αναφορικά με το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που έθεσε πρόσφατα επισήμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, τονίζεται ότι αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες που υφίστανται σε σχέση κυρίως με τον μηχανισμό αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για τη διαθεσιμότητα ισχύος. Διαφορετικά επισημαίνεται ο κίνδυνος για χαμηλή συμμετοχή ή και χαμηλό τίμημα.

Τέλος, η ίδια πηγή της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της επιχείρησης, ενώ το ίδιο θα ισχύσει άμεσα και για την ΛΑΡΚΟ./ΙΒΝΑ