Ναι στην συνέχιση του διαλόγου Εκκλησίας Πολιτείας αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Ναι στην συνέχιση του διαλόγου Εκκλησίας Πολιτείας αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της ιεραρχίας της Ελλάδας υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου, για να συζητηθεί η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα θέματα της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους ιεράρχες και στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία, τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής που θα μελετήσει τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις για έγκριση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τέλος ομόφωνα η Ιεραρχία αποφάσισε στην παραμονή του υφιστάμενου καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Τις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας σχολίασε με ανακοίνωση το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, όπου καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, ενώ σημείωσε για την μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού γραφείου:

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας./IBNA