Προδρόμου: Ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση Αναστασιάδη Lute

Προδρόμου: Ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση Αναστασιάδη Lute

Ιδιαίτερα παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Jane Holl Lute ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Jane Holl Lute μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης  τη θέση του ΓΓ, ότι θα πρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν τους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του χαιρέτισε τη θέση του ΓΓ ότι απαιτείται καλή προετοιμασία για την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και τις θέσεις του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση των εξουσιών χωρίς ωστόσο, να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με την κ. Lute.

Eρωτηθείς, αν η κα Lute αναφέρθηκε σε ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχω ακούσει να γίνεται λόγος για ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία. Η κ. Lute μετέφερε τη θέση του ΓΓ ότι στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, που είναι ο στόχος μας, θα πρέπει τα μέρη να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν οι όροι αναφοράς αφορούν τη διαδικασία ή την ουσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή η αναφορά για τους όρους αναφοράς (terms of reference) υπάρχει ήδη στην έκθεση του ΓΓ. Οι όροι αναφοράς θα αφορούν τις διαπραγματεύσεις, τόσο τη διαδικασία όσο και το τι θα είναι στη διαπραγμάτευση.

Όμως, προσπαθώντας να υποβοηθήσουμε την αποστολή της κ. Lute την οποίαν ο Πρόεδρος βλέπει πολύ θετικά και έχει χαιρετίσει, να μην επεκταθούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συζήτηση που έχει γίνει και το τι η κ. Lute έχει πει, με δεδομένο ότι η ίδια δεν κάνει οποιαδήποτε δήλωση».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διπλωματική διαβούλευση και τι σημαίνει το γεγονός ότι η κ. Lute μετά τη συνάντηση της με τον κ. Ακκιντζί θα αναχωρήσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κ. Lute θα έχει την αντίστοιχη συνάντηση με τον κ. Akkinci και στη συνέχεια θα δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η θέση του ΓΓ. Πιθανότατα με τη διπλωματική διαβούλευση».

Κληθείς να απαντήσει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον λαό, όπως και ο ίδιος είχε πει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπόψη του ότι θα δώσει και δημόσια τις απόψεις και τις θέσεις του. Προς το παρόν, όπως θα έπρεπε να γίνει μετά τη συνάντηση με την κα Λουτ και όπως είχε ήδη πει στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου»./ΙΒΝΑ