Επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας παρέδωσε ο Ρώσος Πρέσβης στον Υφυπουργό Εξωτερικών

Επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας παρέδωσε ο Ρώσος Πρέσβης στον Υφυπουργό Εξωτερικών

Επιστολή του Ρωσικού Πατριαρχείου παρέδωσε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Andrey Maslov στον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη. Η επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας αφορούσε τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Ο Andrey Maslov ζήτησε την κατανόηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανησυχία της ρωσικής πλευράς περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία.

Μπόλαρης και Maslov αναφέρθηκαν επίσης στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες Ελλάδας Ρωσίας τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της συνεργασίας τους στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Την αγαστή συνεργασία των δυο χωρών απέδειξε το Κοινό Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα, ενώ το 2018 ως έτος τουρισμού, συμπίπτει με την επέτειο των 190 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου  Νίκου Βούτση, στο πλαίσιο Ημερίδας της Βουλής των Ελλήνων για το ελληνο-ρωσικό έτος τουρισμού, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρότεινε, εν όψει και της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Μόσχα, να εξετασθεί η δυνατότητα υλοποίησης νέας πρωτοβουλίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε έναν ακόμη τομέα, όπως ο πολιτισμός ή η εκπαίδευση.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση του Andrey Maslov , τον διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει, με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, πρόσφορες θεματικές για την ανάληψη νέας, από κοινού πρωτοβουλίας με τη Ρωσία, άμεσα υλοποιήσιμης σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδια Υπουργεία, ενημερώνοντας σχετικά τον κ. Πρωθυπουργό./IBNA