Σήμερα η πρώτη γεώτρηση για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Σήμερα η πρώτη γεώτρηση για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Πολύ κοντά στην απόκτηση και δεύτερου γεωτρύπανου βρίσκεται η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Fatih Dönmez.

Και τούτο, τη στιγμή που, σήμερα (31.10.2018), αναμένεται ο «Πορθητής» να διενεργήσει την πρώτη διερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, ειδικότερα στο πεδίο Alanya-1, στην θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Αττάλειας.

«Η Τουρκία έχει θέσει ως βασικό της στόχο την ενεργειακή της ανεξαρτησία», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, όπως καταγράφεται από την εφημερίδα Hürriyet, επισημαίνοντας ότι «καμία δύναμη δεν μπορεί να μας αποτρέψει».

«Δεν έχουμε βάλει στο μάτι – πρόσθεσε- τους φυσικούς πόρους άλλων, μας ενδιαφέρει μόνο να παρουσιάσουμε στον λαό μας τον πλούτο εντός της επικράτειας μας».

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της γεώτρησης είναι 150 ημέρες.

Στόχος είναι ο «Πορθητής» να πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις μέσα σε έναν χρόνο.

Το τουρκικό σκάφος, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, θα συνοδεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς του από δυνάμεις ασφαλείας.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια μας, αλλά εάν μας παρενοχλήσουν, το Πολεμικό Ναυτικό θα κάνει το καλύτερο δυνατό», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez (2ος από δεξιά)

Την ίδια ώρα, όλα είναι έτοιμα για την πρώτη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το γεωτρύπανο της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα για τον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 προκειμένου να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη και, καλώς εχόντων, πολλά υποσχόμενη γεώτρηση.

Σε θέση αναμονής βρίσκονται και τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης, ενώ στο λιμάνι της Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης…. / IBNA

Κεντρική Φωτογραφία (Αρχείο): Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων τής Τουρκίας, Berat Albayrak