Ελλάδα, Ιταλία και η… επόμενη έξοδος στις αγορές

Ελλάδα, Ιταλία και η… επόμενη έξοδος στις αγορές

Με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο σχεδιάζεται η επόμενη έξοδος της χώρας μας στις αγορές, καθώς η «κόντρα» Ιταλίας – Κομισιόν επηρεάζει έντονα τις αποδόσεις των ελληνικών τίλων. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν αναμένεται να έχουν αλλάξει πριν από το πρώτο δίμηνο του 2019.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η Κομισιόν, μέσα στο 2019, θα διαμορφώσει τους όρους για έναν συμβιβασμό με την Ρώμη, που θα επιτρέψει την εκτόνωση της έντασης και των πιέσεων της αγοράς στο ιταλικό χρέος. Το τελευταίο αναμένεται να διαμορφώσει και κλίμα εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Από εκεί και πέρα, η αναθεώρηση της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους, χρονικά, τοποθετεί την αναμενόμενη βελτίωση την ίδια περίοδο, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να προσεγγίσουν, σε ορατό ορίζοντα, τη βαθμίδα του investment grade.

Με δεδομένο ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών γίνεται ήδη φανερό ότι η επιφυλακτικότητα των αγορών δεν ευνοεί ριψοκίνδυνες κινήσεις στην αναχρηματοδότηση του χρέους και καθιστά κάθε σχετική απόπειρα εξαιρετικά δύσκολη.

Ωστόσο, όλα μπορεί να αλλάξουν και να επισπευσθεί η διαδικασία εκδόσεων χρέους, εάν και εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρίνει ότι οι συνθήκες καθιστούν την παρουσία περιορισμών που είχαν τεθεί στις αρχές του 2015, μη αναγκαία στην έκδοση και αγορά χρέους (7,5 δισ. ευρώ).

Σε συνάρτηση με την πλήρη απεξάρτηση των συστημικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, δε θα πρέπει να αποκλείεται η διεύρυνση του ορίου αγοράς και κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η επανεμφάνιση των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ομολόγων θα βελτίωνε τους όρους διαμόρφωσης τιμών, αλλά, ταυτόχρονα, θα βελτίωνε και τις δυνατότητες κερδοφορίας των τραπεζών.

Στη μέση είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος ετοιμάζει το σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Ο σχεδιασμός του επόμενου έτους, πέρα από τη διάθεση μέρους του μαξιλαριού των 24,1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή «ακριβού χρέους», κυρίως από ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προβλέπει και νέες εκδόσεις ομολόγων, με στόχο, επίσης, την αποπληρωμή παλαιών και ακριβών οφειλών…. / IBNA