Θέλγητρα στους Ιταλούς για τον αγωγό ΤΑΡ

Θέλγητρα στους Ιταλούς για τον αγωγό ΤΑΡ

Σε εκστρατεία «ενημέρωσης» προκειμένου οι Ιταλοί να πειστούν για τα οφέλη που θα προσφέρει στη χώρα τους ο αγωγός ΤΑΡ και να στηρίξουν, στη συνέχεια, το έργο φαίνεται πως έχουν προσφύγει όλοι οι εμπλεκόμενοι με την κατασκευή του φορείς στην Ιταλία.

«Το φυσικό αέριο για τη μέση οικογένεια στην Ιταλία είναι 19% πιο ακριβό από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος αναμένεται να καλύψει το 12% της εγχώριας ζήτησης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση αυτού του χάσματος», δήλωσε ο Luca Schieppati, TAP Managing Director.

Έχει ξεκινήσει, στο μεταξύ, η κατασκευή και η εγκατάσταση του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού ΤΑΡ στην Αδριατική θάλασσα.

Στην ουσία έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα πέμπτα των έργων που αφορούν στον αγωγό TAP, όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής τού τμήματος επικοινωνίας τής κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό ΤΑΡ, Lisa Givert. Σύμφωνα με την ίδια, προσεχώς θα ξεκινήσουν έπειτα από ένα «διάλειμμα», οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου επί ιταλικού εδάφους.

«Το χρονοδιάγραμμα του έργου – όπως επεσήμανε- παραμένει αμετάβλητο και ο αγωγός TAP θα είναι έτοιμος το 2020».

Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης Euro Asia Energy Security Forum, στο Βελιγράδι, έχει ολοκληρωθεί κατά 99% επί ελληνικού εδάφους.

Ο αγωγός ΤΑΡ δημιουργεί μία εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, σημείωσε ο Έλληνας αξιωματούχος. Στην ομιλία του εστίασε στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και στα Βαλκάνια.

Ο αγωγός TAP αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020 και ότι η μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη θα ξεκινήσει το 2021.

Υπενθυμίζεται, ότι το κυβερνητικό σχήμα που ηγείται της Ιταλίας είχε προβάλει έντονες αντιρρήσεις όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα της κατασκευής του…. / IBNA