Ο κρίσιμος Νοέμβριος για την Ελλάδα

Ο κρίσιμος Νοέμβριος για την Ελλάδα

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, καθώς η Κομισιόν και το οικονομικό επιτελείο της έχουν συγκλίνει σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις τους για το 2019.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι για το πλεόνασμα του 2019 υπάρχει σύγκλιση, προσθέτοντας ότι δε φαίνεται να δημιουργείται κάποιου είδους ζήτημα σε σχέση με τις συντάξεις.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, ανοίγοντας μια σειρά από θετικά μέτρα τα οποία αφορούν την «ελάφρυνση» αρκετών κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν πολύ, στα χρόνια της κρίσης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη κατάργηση του «υποκατώτατου», η απόδοση των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω των 120 δόσεων, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, παίρνουν σειρά ένα προς ένα, ούτως ώστε να γίνουν νομοθετική πράξη.

Μετά το πέρας του Euro Working Group (EWG), οι συζητήσεις συνεχίζονται από απόσταση, με την Κομισιόν να αναμένει και νεώτερα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού. Μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα αποστείλει στην Ελλάδα (όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) την έκθεσή της για το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 και τις εκτιμήσεις σε σχέση με το πώς πορεύεται η οικονομία φέτος, σε μια χρονιά οπότε η Ελλάδα εξήλθε των μνημονίων. Η Κομισιόν, τις πρώτες ημέρες τού Νοεμβρίου, θα παρουσιάσει ένα «δείγμα» της θέσης της με τις Φθινοπωρινές Εκτιμήσεις.

Επιπλέον, πολλά στελέχη της Κομισιόν το τελευταίο διάστημα απορρίπτουν, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κάθε πρόθεση για αναβολή τής περικοπής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό «είναι ένα σενάριο που δεν είναι πλέον επιθυμητό ούτε από τους θεσμούς ούτε από την Αθήνα» .

Πάντως, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη γενικότερη «αποτίμηση» τού ελληνικού ζητήματος, τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Γερμανία, και το ιταλικό ζήτημα. Επιχειρείται, πλέον, να ληφθούν το Νοέμβριο….. / IBNA