Κοσσυφοπέδιο: Τον λιγνίτη ποιος θα τον χρηματοδοτήσει;

Κοσσυφοπέδιο: Τον λιγνίτη ποιος θα τον χρηματοδοτήσει;

Την άρνησή της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 500 MW από λιγνίτη στο Κοσσυφοπέδιο και, πιο συγκεκριμένα, κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα έκανε γνωστή η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η αντίδραση ήταν άμεση, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιχείρησε να εξασφαλίσει εγγυήσεις προκειμένου να επιτευχθούν καλύτεροι όροι δανειοδότησης του έργου.

«Το καταστατικό μας απαιτεί να επιλέγουμε το χαμηλότερο κόστος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον πιο φθηνή από ότι ο λιγνίτης, χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται να το στηρίξουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim.

Με την πόρτα να παραμένει κλειστή, διότι η Παγκόσμια Τράπεζα προέβαλε το γεγονός ότι ο λιγνίτης επιβαρύνει το περιβάλλον και ότι η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη δεν μπορεί να συνδυαστεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj στράφηκε στην Ουάσινγκτον.

Η ανταπόκριση, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, που βρήκε στις ΗΠΑ φαίνεται πως ήταν ιδιαιτέρως θετική.

Το Κοσσυφοπέδιο στηρίζει την ηλεκτροπαραγωγή στο λιγνίτη, γεγονός που έχει εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ δυσχεραίνει την θέση της χώρας η οποία καλείται να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Ε.Ε. όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας.

Η χώρα διαθέτει 14 δισ. τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων λιγνίτη – πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο κοίτασμα σε ολόκληρο τον κόσμο- και η νέα μονάδα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην κάλυψη του ήμισυ περίπου της εγχώριας ζήτησης.

Το ζήτημα που τίθεται είναι εάν η ανάγκη κατασκευής, της εν λόγω μονάδας, είναι αδιαμφισβήτητη και ποιο θα είναι το κόστος ανέγερσής της για την χώρα και για τον καταναλωτή….. / IBNA