Θετικό το EWG για μη περικοπή των συντάξεων

Θετικό το EWG για μη περικοπή των συντάξεων

Θετικοί εμφανίστηκαν οι συμμετέχοντες στο χθεσινό Euro Working Group (EWG) για μη εφαρμογή τού μέτρου των συντάξεων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο χθεσινό EWG συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού και έγιναν σημαντικά βήματα σύγκλισης. Εκτιμούν, παράλληλα, ότι οι όποιες εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, προσθέτοντας πως για αυτό το λόγο, το θέμα δε θα είναι στην ατζέντα τού Eurogroup τής 5ης Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, το EWG ενημερώθηκε εχθές για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως δημοσιονομικό μέτρο.

Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5%, θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν θετικοί στη μη εφαρμογή περικοπής.

Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς, κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία. Ενδεχομένως, το ζήτημα να βρεθεί στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup τής 19ης Νοεμβρίου…. / IBNA