Νέα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Νέα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα για τις προοπτικές που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως αυτά αποτυπώνονται σε διάφορους οικονομικούς «δείκτες».

Ειδικότερα, αύξηση κατά 102 εκατ. ευρώ παρουσίασαν το Σεπτέμβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αγγίζοντας τα 131,7 δισ. ευρώ απο 131,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σε ετήσια βάση, ο ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,4% από 7,3% τον προηγούμενο μήνα.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τής συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,8% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 461 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 151 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από εκεί και πέρα, αμετάβλητες παραμένουν οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ως προς τη διεύρυνση του ΑΕΠ για το τρέχον και το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τρίτη τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 θα κινηθεί στο 2,0%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που είχε προβλεφθεί και στις προηγούμενες δύο εκθέσεις. Για το 2019, εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 2,4%.

Αναφορικά με τους παράγοντες ανάπτυξης για το τρέχον έτος, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυτή θα προέλθει από την τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+8%), ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται και μικρή κλιμάκωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών στο β’ εξάμηνο, λόγω καλύτερων προσδοκιών, στο +0,6% φέτος.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,795 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο 9μηνο Ιανουανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, παρουσιάζοντας σημαντική υπέρβαση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,521 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό…. / IBNA