Μήνυμα Akar σε Ελλάδα, Κύπρο – Ενστάσεις για τα 12 μίλια, την ελληνική ΑΟΖ και τις έρευνες στη Μεσόγειο

Μήνυμα Akar σε Ελλάδα, Κύπρο – Ενστάσεις για τα 12 μίλια, την ελληνική ΑΟΖ και τις έρευνες στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αnadolu, έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα, η οποία σχεδιάζει τη σταδιακή επέκταση των χωρικών της υδάτων.

«Όπως ξέρετε, η γειτονική μας χώρα αλλάζει και παίζει με τις παραμέτρους των χωρικών υδάτων και άλλων θεμάτων. Προσπαθεί για την επέκτασή τους. Είναι, όμως, ξεκάθαρη η θέση μας ως Τουρκική Δημοκρατία και ως Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως υπάρχει η απόφαση της 8ης Ιουνίου 1995, του Τουρκικού Κοινοβουλίου. Δεν θέλουμε να κάνουμε αναφορά κάθε φορά στην απόφαση αυτή, αλλά υπενθυμίζουμε πως ισχύει και πως, εάν απειληθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας θα λάβουμε όλα τα απαραιτητα μέτρα.

Παρά την καλή πρόθεσή μας, σε περίπτωση λήψης αποφάσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις και τους όρους καλής γειτονίας, η θέση μας σχετικά με το πώς θα αντιδράσουμε είναι ξεκάθαρη. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στις έρευνες του πλοίου Βαrbαrοs στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι παρενοχλήθηκε απο το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδος.
«Όταν το πλοίο μας, στις 18 Οκτωβρίου, έφτασε στην περιοχή, δυστυχώς, παρενοχλήθηκε απο πολεμικό πλοίο τής γείτονος. Είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Αυτή τη στιγμή, το πλοίο μας Barbaros Hayreddin Paşa είναι στην περιοχή και ο στόλος μας το προστατεύει. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε καμία παρενόχληση και καμία επέμβαση.
Ο Akar εξέφρασε και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στα σχέδια σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος.
«Oι γείτονές μας, μόνο λόγω τού Καστελόριζου, ισχυρίζονται πως η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί μόνο τα σημεία που είναι κόκκινα στον χάρτη. Και τα πράσινα λένε πως ανήκουν σε αυτούς.  Αυτό δεν έχει καμία λόγική. Εχουμε επαναλάβει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό απο την Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης κάποιου σχεδίου χωρίς την Τουρκια και χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος αξιωματούχος διεμήνυσε πως η Τουρκία είναι ισχυρή σε όλα τα μέτωπα.
«Η Τουρκία, απο τη μία πλευρά συνεχίζει τις μάχες με την τρομοκρατία. Από την άλλη πλευρά έχουμε μία θαλάσσια περιοχή που την αποκαλούμε γαλάζια πατρίδα, έκτασης 430.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κι έχουμε τη δύναμη να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας (σε σχέση με αυτήν). Κανείς να μην προσπαθήσει να δοκιμάσει μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε»….. / ΙΒΝΑ