Η Πολωνία, ο επόμενος ενεργειακός κόμβος της Κεντρικής Ευρώπης;

Η Πολωνία, ο επόμενος ενεργειακός κόμβος της Κεντρικής Ευρώπης;

Σύμβαση 20ετούς διάρκειας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) υπέγραψε η Πολωνία, στην προσπάθεια της να κάνει πράξη την αποδέσμευσή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων τής Πολωνίας PGNiG αναμένεται να παραλάβει από το 2022 και πέρα, 2 εκατομμύρια τόνους LNG σε ετήσια βάση, ήτοι 2,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Στόχος είναι, όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Mateusz Morawiecki, ο κλάδος της ενέργειας στην Πολωνία να εξασφαλίσει και να ενισχύσει την «κυριαρχία» και την «ανταγωνιστικότητα» του.

Με την συμφωνία αυτή διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchorzewski, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Πολωνίας, ανέδειξε το φυσικό αέριο σε «πολιτιστικό αγαθό».

Και τούτο διότι η Πολωνία είναι μία από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που εξαρτώνται, κατά βάση, από το φυσικό αέριο από την Ρωσία για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Στο πλαίσιο τής αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η Πολωνία αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου να ανακοινώσει την απόφασή της για το αν θα προχωρήσει στην κατασκευή υποθαλάσσιου – υπό τη Βαλτική- αγωγού για την σύνδεση της χώρας με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Σημειώνεται ότι στο λιμάνι Świnoujście λειτουργεί μονάδα αποθήκευσης LNG ήδη από το 2015.

Η ζήτηση LNG τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κορυφωθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, σε τέτοιο βαθμό που θα υποχρεώσει την αγορά ενέργειας να «συμμορφωθεί» με τα νέα δεδομένα…. / IBNA