Οι επόμενες 60 ημέρες της κυβέρνησης και τα θετικά μέτρα

Οι επόμενες 60 ημέρες της κυβέρνησης και τα θετικά μέτρα

Σε μια σειρά από θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες πρόκειται να προβεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες η κυβέρνηση.

Τα θετικά μέτρα του 2019 , όπως κατατέθηκαν στον προϋπολογισμό που απεστάλη στην Κομισιόν και έλαβε την πρώτη έγκρισή της κατά την περασμένη Παρασκευή, η απόδοση των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος του 2018, ο διπλασιασμός τού επιδόματος θέρμανσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1 2019, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις (κατάργηση υποκατώτατου μισθού για εργαζόμενους μέχρι 25 ετών) και, φυσικά, η κατάργηση του μέτρου των συντάξεων, αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Αυτή τη στιγμή συζητείται η χρονική σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η τελική έκθεση της Κομισιόν για το ευρωπαικό εξάμηνο. Τότε θα υπάρχει και η πλέον ξεκάθαρη εικόνα τόσο για το δημοσιονομικό «χώρο» του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει τα θετικά μέτρα για την επόμενη χρονιά, όσο και για το ζήτημα των συντάξεων. Πάντως, το κλίμα μετά και το «πράσινο φως» της περασμένης Παρασκευής προμηνύεται ιδιαιτέρως θετικό.

Σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, πρώτος σταθμός είναι η καταβολή αναδρομικών σε ενστόλους (Ενόπλων  Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας), σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, με το σχετικό κονδύλι των 800 εκατ. να έχει προβλεφθεί στον εφετινό προϋπολογισμό, ενώ οι αντίστοιχες αποφάσεις για τους γιατρούς αναμένεται να καλυφθούν από το κοινωνικό μέρισμα του 2018. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται μέχρι τέλος Οκτώβρη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, αναλόγως της συνεκτίμησης με την Κομισιόν τού δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί για την επόμενη χρονιά. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η μείωση  από 1/1/19 ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά (10% το 2019 και 20% το 2020), με έναρξη την 1η Ιανουαρίου, της επόμενης χρονιάς…. / IBNA