ΠΓΔΜ: Το VMRO-DPMNE διέγραψε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Mitko Jancev

ΠΓΔΜ: Το VMRO-DPMNE διέγραψε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Mitko Jancev

Ισχυρές κομματικές αναταράξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του  μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE διέγραψε  τον Mitko Jancev από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο Mitko Jancev είχε διαφωνήσει επειδή το VMRO-DPMNE δεν κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το VMRO-DPMNE, ενόψει του δημοψηφίσματος, είχε καλέσει του υποστηρικτές του να ενεργήσουν κατά συνείδηση, ωστόσο ο μεγαλύτερος αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού απείχε από το δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ο Mitko Jancev, όπως είχε δηλώσει, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και  ψήφισε κατά της συμφωνίας.

Ο Mitko Jancev είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE και εκφράζει την μεταρρυθμιστική και φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος.  Ο Janvev, ο οποίος είναι και δήμαρχος της πόλης Καβάνταρτσι, δεν κατέχει βουλευτική έδρα.

Ακόμη, η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE ζήτησε από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις να προχωρήσουν στην διαγραφή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Saso Mijalkov και του πρώην υπουργού Υγείας, Nikola Todorov, από μέλη του κόμματος.

Ο εκ των  αντιπρόεδρων του VMRO-DPMNE, Aleksandar Nikolovski, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει το κόμμα, ο Saso Mijalkov διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο στην εξαγορά οχτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου αυτοί να ψηφίσουν στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά από τους οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev προέρχονται από το VMRO-DPMNE, το οποίο, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, μετά την ψηφοφορία, τους διέγραψε από το κόμμα.