Διαμαρτυρίες σε έξι βουλγαρικές πόλεις στις 22 Οκτωβρίου – Απαιτούν παραίτηση του Simeonov από αναπληρωτή πρωθυπουργό

Διαμαρτυρίες σε έξι βουλγαρικές πόλεις στις 22 Οκτωβρίου – Απαιτούν παραίτηση του Simeonov από αναπληρωτή πρωθυπουργό

Διαμαρτυρίες θα διεξαχθούν σήμερα στη Σόφια και άλλες πέντε βουλγαρικές πόλεις στις 22 Οκτωβρίου, ζητώντας την παραίτηση του Valeri Simeonov (φωτογραφία) από τη θέση του αντιπροέδρου, για τα σχόλιά του σχετικά με τη διαμαρτυρία μητέρων παιδιών με αναπηρίες.

Ο Simeonov, συνιδρυτής του εταίρου της κυβέρνησης, των Ηνωμένων Πατριωτών, προκάλεσε διαμάχη όταν περιέγραψε τους διαδηλωτές ως «κραυγαλέες γυναίκες με υποτιθέμενα άρρωστα παιδιά» και τους κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησαν τα παιδιά τους για κερδοσκοπία.

Στη Σόφια, η διαδήλωση που διοργανώνεται από τον όμιλο “Το Σύστημα μας σκοτώνει” θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30μμ.

Όχι ότι οι δηλωμένες προθέσεις στο Facebook μετατρέπονται σε πραγματικότητα – συνήθως δεν συμβαίνει – αλλά από το αργά το απόγευμα της 21ης ​​Οκτωβρίου, συνολικά 5400 άνθρωποι είχαν χαρακτηρίσει τους εαυτούς τους “πηγαίνοντας” και 23.000 ως “ενδιαφερόμενους”.

Αν γίνει αυτό, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες από την ανάληψη των καθηκόντων της τρίτης κυβέρνησης Boiko Borisov τον Μάιο του 2017.

Οι άλλες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις 22 Οκτωβρίου βρίσκονται στο Πλόβντιβ, έξω από το δημοτικό αρχηγείο στις 6 μ.μ., στη Βάρνα, στις 6 μ.μ. μπροστά από το δήμο, στη Βράτσα, στις 11.30 π.μ. στον Ατλαντικό Κήπο, στη Στάρα Ζαγόρα στις 6 μ.μ. στη Σιλίστρα, στις 12.30 μ.μ. μπροστά στην περιφερειακή διοίκηση, ενώ στην Πλέβεν οι διοργανωτές κάλεσαν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στη Σόφια και δήλωσαν ότι προγραμμάτισαν προσωρινά να προβούν σε διαμαρτυρία στις 23 Οκτωβρίου στις 6.30 μ.μ.

Μια διαδήλωση προγραμματίζεται επίσης να πραγματοποιηθεί έξω από τη βουλγαρική πρεσβεία στο Λονδίνο στις 23 Οκτωβρίου στις 7μμ.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης στη Σόφια δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν μέχρις ότου ο Σιμενόφ εγκαταλείψει το αξίωμά του. Κάλεσαν τους συμμετέχοντες να φορούν ζεστά ρούχα και να φέρουν φαγητό.

Στις 20 Οκτωβρίου, με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Borisov και τον Simeonov, το Εθνικό Δίκτυο Παιδιού ζήτησε την άμεση παραίτηση του Simeonov.

Το δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 150 οργανώσεις, δήλωσε ότι η «σκανδαλώδης δήλωση» του Simeonov δεν ήταν απλώς εξαιρετικά ακατάλληλη σε μια κατάσταση όπου επί μήνες είχε αναζητηθεί μία λύση για τα παιδιά και τους γονείς “με τη δυσκολότερη ζωή στη χώρα μας”, ήταν επίσης απαράδεκτο να προέρχεται από κάποιο δημόσιο αξίωμα που εξυπηρετεί το κοινό.

Το δίκτυο δήλωσε ότι αναστέλλει τη δέσμευσή του στην κυβέρνηση για όσο διάστημα ο Simoenov παραμείνει στη θέση του.

Μια online προσφυγή είχε ξεκινήσει απαιτώντας την παραίτηση του Simeonov, κάνοντας αναφορά στην «άσχημη ομιλία του». Αργά το απόγευμα της 21ης ​​Οκτωβρίου είχε υπογραφεί από περίπου 4900 ανθρώπους.

Στις 19 Οκτωβρίου, ο Simeonov απάντησε στην αντιπαράθεση ως “άλλη μία πολιτική εκστρατεία” εναντίον του. Είπε ότι τα σχόλιά του (τα οποία έγιναν σε ένα τηλεοπτικό κανάλι που κατέχει, ο Skat, που είναι στενά συνδεδεμένο με το εθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας, κόμμα NFSB) είχαν “αναφερθεί εκτός περιεχομένου”.

Επανέλαβε την άποψή του ότι τα παιδιά με αναπηρίες χρησιμοποιούνταν για πολιτική κερδοσκοπία, ακόμα και μετά την έγκριση της τροποποιητικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση και την “ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των μητέρων”.

“Ξέρω ότι η αλήθεια πονάει, αλλά δεν αποποιούμαι τα λόγια μου”, είπε ο Simoenov.

Την επόμενη μέρα, στις 20 Οκτωβρίου, το κόμμα του Simeonov δημοσίευσε μια δήλωση που ανέφερε ότι καταδίκασε έντονα τη χειραγώγηση των λέξεων του “και τη χρήση παιδιών με αναπηρίες για πολιτικούς σκοπούς, δηλαδή την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης”.

Το NFSB δήλωσε ότι η ψεύτικη εκστρατεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αναφορά των δηλώσεών του εκτός περιεχομένου και η ξεδιάντροπη προσέγγιση της αντιπολίτευσης από το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι μια ντροπή για την πολιτική ζωή της Βουλγαρίας.

Το κόμμα είπε ότι ο Simoenov δεν είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την κατάσταση της υγείας των αναμφισβήτητα άρρωστων παιδιών, αλλά χρησιμοποιώντας τη λέξη «δήθεν» εκφράζει τη δυσαρέσκεια των «απαράδεκτων φιλοδοξιών ορισμένων μητέρων και ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσουν την ατυχία αυτών των παιδιών για εμπορικούς και πολιτικούς σκοπούς”./IBNA